Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2008 12:34

Aυξήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σημαντική άνοδο σημείωσαν στις διεθνείς αγορές οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, στις βραχυπρόθεσμες κυρίως διάρκειες, το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν στις διεθνείς αγορές οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, στις βραχυπρόθεσμες κυρίως διάρκειες, το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Εντούτοις, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της, κατά το δεύτερο 15νθήμερο του μήνα ενώ οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, στην αμερικανική αγορά μεγάλα κέρδη υπερκάλυψαν τις αρχικές απώλειες με συνέπεια οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κλείσουν στο τέλος του μήνα σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ αυτά του Μαΐου, ιδιαίτερα στο μακροπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης.

Στην εξέλιξη αυτή οδήγησαν, από τη μια μεριά, οι προσδοκίες των επενδυτών για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεδομένης της επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Από την άλλη μεριά, παρά τα ανησυχητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις Ην. Πολιτείες και τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, περιορίστηκαν οι προσδοκίες για άυξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) μετά τη δημοσίευση απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων και την περαιτέρω επιδείνωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων αυξήθηκαν σημαντικά τον Iούνιο σ’ όλες τις διάρκειες και κυρίως στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, ακολουθώντας τις αντίστοιχες τάσεις των αγορών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, διευρύνθηκε αισθητά η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων με τη μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού να αυξάνεται τον Ιούνιο στις 62 μονάδες βάσης (bps) από 54 bps τον Μάιο.

Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 51 bps σε 5,14% στο τέλος Ιουνίου από 4,63% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 36 bps σε 5,32% από 4,96% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε σε 5,56% από 5,37% αντίστοιχα καταγράφοντας αύξηση κατά 19 bps. Ως εκ τούτου, η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων μειώθηκε αισθητά, ενώ μετακινήθηκε προς τα πάνω, καθώς η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 3ετούς και του 30ετούς τίτλου περιορίστηκε στα 42 bps στο τέλος Ιουνίου από 73 bps που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Μαϊου.

Οι τιμές των τίτλων αναφοράς μειώθηκαν από 118 bps ως 303 bps, με την τιμή του 15ετούς ομολόγου αναφοράς να καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε 91,20 στις 30 Ιουνίου από 94,23 στις 30 Μαϊου. Παράλληλα, η τιμή του 3ετούς ομολόγου υποχώρησε σε 96,65 από 97,83 και η τιμή του 10ετούς ομολόγου σε 94,43 από 97,15 στις αντίστοιχες ημερομηνίες.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον μήνα αυτό ανήλθε σε 26,69 δισ. ευρώ από 30,21 δισ. ευρώ τον Μάιο και 58,85 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2007. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε τίτλους με εναπομένουσα διάρκεια μεταξύ 10 και 15 ετών που απορρόφησαν το 37% της συνολικής αξίας συναλλαγών, ύψους 10 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο αναφοράς καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 9,4 δισ. ευρώ, ενώ δεύτερο σε δραστηριότητα ακολούθησε το 5ετές ομόλογο αναφοράς με 4,8 δισ. ευρώ.

Τέλος, από τις 4.999 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ τον Ιούνιο, το 50,5% αφορούσε σε εντολές αγοράς και το 49,5% σε εντολές πώλησης.