Την έντονη ανησυχία τους για την αλματώδη άνοδο των τιμών τροφίμων και πετρελαίου εξέφρασαν οι ηγέτες της G8, εκτιμώντας ότι θέτουν ένα σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η G8 απηύθυνε εμμέσως έκκληση προς την Κίνα να χαλαρώσει τους ελέγχους της επί του γουάν.
Την έντονη ανησυχία τους για την αλματώδη άνοδο των τιμών τροφίμων και πετρελαίου εξέφρασαν οι ηγέτες της G8, εκτιμώντας ότι θέτουν ένα σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στην Ιαπωνία, η G8 απηύθυνε εμμέσως έκκληση προς την Κίνα να χαλαρώσει τους ελέγχους της επί του γουάν, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών.
«Σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες με μεγάλα και αυξανόμενα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, είναι κρίσιμο να συντελεστούν μεταβολές στις ισχύουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες, έτσι ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες προσαρμογές», αναφέρει η G8 στη σημερινή ανακοίνωσή της, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει κάποια χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διατύπωση της λέξης «ορισμένες» διαφοροποιεί ελαφρώς τη φρασεολογία της φετινής ανακοίνωσης σε σχέση με την περυσινή, η οποία τόνιζε πως οι αναδυόμενες οικονομίες γενικότερα θα πρέπει να επιτρέψουν την ανατίμηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Στο επίσημο ανακοινωθέν της, η G8 δεν κάνει άλλη αναφορά στο ζήτημα των νομισμάτων. Παρόλα αυτά, όπως αποκάλυψε ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την υποστήριξή του στο ισχυρό δολάριο.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διατροφική κρίση, oι οκτώ ηγέτες των πλουσιότερων χωρών εκφράζουν τη «βαθιά τους ανησυχία» για την εκτόξευση των τιμών των ειδών διατροφής παγκοσμίως, η οποία «σε συνάρτηση με προβλήματα τροφοδοσίας σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, απειλεί την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια». Σύμφωνα με τους G8, «οι αρνητικές συνέπειες των πρόσφατων αυτών εξελίξεων θα μπορούσαν να βυθίσουν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και να προκαλέσουν την υποχώρηση της προόδου που έχει σημειωθεί ως προς την υλοποίηση των στόχων της χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών» κυρίως σχετικά με την υποχώρηση της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ομάδα των 8 ζήτησε επίσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Τογιάκο από τις χώρες που διαθέτουν διατροφικά αποθέματα σε μεγάλες ποσότητες «να διαθέσουν μέρος αυτών σε χώρες που έχουν ανάγκη» εξαιτίας της ανόδου των τιμών, αλλά κατά τρόπο που δεν θα παραβιάζει τους κανόνες των εμπορικών συναλλαγών.
Στη «Διακήρυξη για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια» οι ηγέτες της Ομάδας των 8 (Γερμανία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ρωσία) δεν ανακοινώνουν οικονομικά μέτρα για την προσφορά βοήθειας προς τις περισσότερο πληγείσες χώρες.
Πάντως ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας «παγκόσμιας σύμπραξης» με τη διεθνή κοινότητα για τη γεωργία και τη διατροφή, με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων των αναπτυσσόμενων χωρών, τους ιδιωτικού τομέα, των δωρητών και των διεθνών οργανισμών. Ο ΟΗΕ θα έχει τον συντονιστικό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή.
Ως προς τις περισσότερο πληγείσες χώρες, η Ομάδα των 8 επισημαίνει ότι η αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής «τροφοδοτεί τις πληθωριστικές τάσεις και προκαλεί μακροοικονομικές ανισότητες», τη στιγμή που, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι τιμές των ειδών διατροφής έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 80% τα τρία τελευταία χρόνια.
Για την Ομάδα των 8, ένας τρόπος για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων του κύκλου της Ντόχα και η άρση των περιορισμών στην εξαγωγή ειδών διατροφής.
Απέναντι στην κρίση, πολλές χώρες παραγωγοί ειδών διατροφής έχουν θεσπίσει φόρους για την εξαγωγή των προϊόντων τους ώστε να διασφαλίσουν την δική τους τροφοδοσία, επιταχύνοντας την άνοδο των τιμών.