Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008 09:01

Νέα Αρχή για καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος»

Νέα Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», με διευρυμένες αρμοδιότητες και υποστηριζόμενη από επιτροπές και υποεπιτροπές, αλλά και με νέο Πρόεδρο συστήνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Νέα Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», με διευρυμένες αρμοδιότητες και υποστηριζόμενη από επιτροπές και υποεπιτροπές, αλλά και με νέο Πρόεδρο συστήνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Με το νομοσχέδιο, δρομολογείται και η αποχώρηση του Γιώργου Ζορμπά, από την υφιστάμενη Αρχή, καθώς αλλάζει επωνυμία και προβλέπεται ότι πρόεδρος της νέας Επιτροπής, θα ορίζεται «ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εν ενεργεία».

Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση του ν/σχ, αναφέρεται ότι «η αλλαγή αυτή κατέστη αναγκαία λόγω των σοβαρών δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν υπό το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς και κυρίως της αδυναμίας συνεργασίας με τις εισαγγελικές αρχές», υπονοώντας τα προβλήματα συνεργασίας που υπήρχαν μεταξύ της Αρχής του κ. Ζορμπά και των εισαγγελικών αρχών.

Ταυτόχρονα, διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Επιτροπής με την προσθήκη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, παράλληλα με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στα αδικήματα για τα οποία η Επιτροπή είναι αρμόδια για την καταπολέμησή τους. Ορίζεται επίσης ότι η Επιτροπή εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά θα έχει όμως διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Προκειμένου εξάλλου να έχει ευελιξία στη λειτουργία της, μειώνονται τα μέλη της από έντεκα σε οκτώ, ενώ προβλέπεται η υποχρέωση όλων των ελεγκτικών αρχών και των επιτροπών και των υποεπιτροπών, να παρέχουν κάθε στοιχείο που θα ζητηθεί από την Επιτροπή, ενώ αποσαφηνίζεται επίσης ότι έναντι της επιτροπής, δεν υφίσταται φορολογικό, τραπεζικό ή χρηματιστηριακό απόρρητο.

Ποινές για φυσικά πρόσωπα

Αυστηρότερες, σε σχέση με τις υφιστάμενες, είναι και οι ποινές που προβλέπονται από το νομοσχέδιο, για φυσικά πρόσωπα, που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης κεφαλαίων και συγκεκριμένα:

Προβλέπεται κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή από 20.000 έως 1.000.000 ευρώ για τον υπαίτιο πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη και με χρηματική ποινή από 30.000 έως 1.500.000 ευρώ, αν έδρασε ως υπάλληλος υπόχρεου νομικού προσώπου και με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και με χρηματική ποινή από 50.000 έως 2.000.000 ευρώ, αν ασκεί τέτοιου είδους δραστηριότητες κατ' επάγγελμα ή είναι υπότροπος ή έδρασε για λογαριασμό, προς όφελος ή εντός των πλαισίων εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή ομάδας.

Φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή από 10.000 - 500.000 ευρώ, αν η προβλεπόμενη ποινή για βασικό αδίκημα είναι φυλάκιση.

Φυλάκιση έως δύο (2) ετών, αν η προβλεπόμενη ποινή για βασικό αδίκημα είναι φυλάκιση και τα προκύψαντα έσοδα δεν υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ.

Κυρώσεις για εταιρείες

Αυστηρές κυρώσεις επιβάλλονται και στις εταιρείες, που παραβαίνουν τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με αποφάσεις των αρμοδίων αρχών που εποπτεύουν τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα και συγκεκριμένα:

* Πρόστιμο κατά της εταιρείας από 30.000 - 2.000.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από 50.000 - 3.000.000 ευρώ.

* Πρόστιμο από 10.000 - 300.000 ευρώ κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου, του διευθύνοντος συμβούλου, διευθυντικών στελεχών ή άλλων υπαλλήλων της εταιρείας, υπαίτιων για τις παραβάσεις ή ασκούντων ανεπαρκή έλεγχο και εποπτεία επί των υπηρεσιών, υπαλλήλων και δραστηριοτήτων της εταιρείας, σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται πρόστιμο από 20.000 - 500.000 ευρώ.

* Πρόστιμο κατά του νομικού προσώπου από 15.000 - 1.000.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από 30.000 - 1.500.000 ευρώ.

* Πρόστιμο από 5.000 - 150.000 ευρώ κατά μελών του διοικητικού συμβουλίου, του διευθύνοντος συμβούλου, διευθυντικών στελεχών ή υπαλλήλων του νομικού προσώπου, υπαίτιων για τις παραβάσεις ή ασκούντων ανεπαρκή έλεγχο και εποπτεία των υπηρεσιών, υπαλλήλων ή δραστηριοτήτων του νομικού προσώπου σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 - 300.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που υπόχρεο φυσικό πρόσωπο παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και των κανονιστικών αποφάσεων, η αρμόδια αρχή επιβάλλει στο πρόσωπο αυτό εκτός των άλλων πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ μέχρι τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπών από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ

Για πρόθεση συγκάλυψης του σκανδάλου της SIEMENS, κατηγόρησε την κυβέρνηση, με αφορμή την αντικατάσταση της Αρχής Ζορμπά μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ της πρόθεσής του να ανοίξουν οι λογαριασμοί των κ.κ. Χριστοφοράκου και Μαυρίδη, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις του από την Ιερισσό Χαλκιδικής στο πλαίσιο του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος.

Τα πυρά του εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε, επίσης, η κυβέρνηση, τόσο για τον ΟΣΕ, για τον οποίο επεσήμανε έλλειψη ασφάλειας, διαφάνειας και οικονομικής εξυγίανσης, όσο και για την αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που υποστήριξε ότι γίνεται «χωρίς καμία απολύτως διαφάνεια, χωρίς καμία απολύτως επιστημονική βάση».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ