Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 20 Ιουλίου 2008 09:24

Τα blue chips και η νευρικότητα στο Χ.Α.

Συνέχεια στην άνοδο, που άρχισε από τα μέσα σχεδόν της συνεδρίασης της Τετάρτης, «δήλωσε» το ταμπλό του Χ.Α. την Παρασκευή. Το τέλος της εβδομάδας, που σημειώθηκαν πολλά νέα χαμηλά έτους, ήταν επεισοδιακό και ευχάριστο για όσους τοποθετήθηκαν στα blue chips πρόσφατα.

Συνέχεια στην άνοδο, που άρχισε από τα μέσα σχεδόν της συνεδρίασης της Τετάρτης, «δήλωσε» το ταμπλό του Χ.Α. την Παρασκευή. Το τέλος της εβδομάδας, που σημειώθηκαν πολλά νέα χαμηλά έτους, ήταν επεισοδιακό και ευχάριστο για όσους τοποθετήθηκαν στα blue chips πρόσφατα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μέσος όρος του Χ.Α. τη Δευτέρα έκλεισε στις 3315,66 μονάδες και την Τετάρτη στις 3155,11 μονάδες αφού προηγουμένως σημείωσε νεότερα χαμηλά δωδεκαμήνου στις 3100,7. Tα προηγούμενα ήταν 3107,7 στις 3 Ιουλίου.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, το εύρος διακύμανσης της αγοράς όρισαν οι 3100 έως τις 3400, αφού το υψηλό της τελευταίας συνεδρίασης ήταν οι 3397,98 μονάδες. Μια διακύμανση σε πέντε συνεδριάσεις περίπου ισοδύναμη με το 10% της τιμής του Γ.Δ., όταν προκαλείται σχεδόν αποκλειστικά από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Αλλά αποκαλύπτει την ανακατωσούρα που «κυβερνά» το μυαλό των επαγγελματιών διεθνώς και σε τοπικό επίπεδο.

Η αβεβαιότητα που εκπέμπουν οι νευρικές διακυμάνσεις των δεικτών εκφράζεται διαφορετικά ανά τίτλο του FTSE 20 και η στατιστική εικόνα των blue chips την επιβεβαιώνει με το παραπάνω. Καθώς από τη μεταβολή του Ιουλίου, που μάλλον δεν θα αναδειχθεί ο σκληρότερος του 2008 (αυτό τον «τίτλο» θα τον κρατήσει ο Ιούνιος αν και μερικοί προβλέπουν να αποδίδεται στο Σεπτέμβριο), πιθανά να είναι ο επεισοδιακότερος μήνας λόγω των μεγάλων μεταβολών με αντίθετο πρόσημο.

Νικητές με την έννοια της αύξησης της κεφαλαιοποίησής τους μέσα στον πρώτο μήνα του δεύτερου εξαμήνου παρουσιάζονται μερικές εκ των τραπεζών του ταμπλό.

Πρωταγωνιστές

Την καλύτερη επίδοση παρουσιάζει η μετοχή της Κύπρου με κέρδη από τις 31 Ιουνίου 13%, ακολουθεί η Πειραιώς με μεταβολή +10% και μόλις στην τέταρτη θέση απαντάται μη τραπεζική μετοχή. Η Μυτιληναίος με 7% άνοδο σε 14 συνεδριάσεις και την πεντάδα συμπληρώνει η Εθνική Τράπεζα +6%.

Οι επιδόσεις αυτές όταν Γ.Δ. και FTSE 20 έχουν για τον τρέχοντα μήνα μεταβολές -1% και +1% αντίστοιχα είναι σαφές πως αντισταθμίζονται από τίτλους με μεγάλες απώλειες. Οι μεγαλύτερες για την Ιντραλότ -11% και ακολουθούν με κάθοδο από -6% έως 8% οι ΤΙΤΚ, ΟΤΕ, ΕΛΤΕΧ, ΕΕΕΚ και ΑΤΕ. Οι υπόλοιπες δέκα μετοχές του 20άρη κράτησαν μια απόσταση από την «τρέλα» της τρίτης εβδομάδας του Ιουλίου, όπου και εξέπνευσαν στα παράγωγα οι σειρές τρέχοντα μήνα στα options του FTSE 20 και στα ΣΜΕ του MID 40.

Για την καλύτερη παρακολούθηση των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, παρουσιάζουμε τον μέσο όγκο των μετοχών για τον Ιούνιο και του Ιούλιο ξεχωριστά, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση με αυτούς του όγκου στην τελευταία συνεδρίαση.

Επίσης, παραθέτουμε την ημερήσια μεταβολή των μετοχών από όπου προκύπτει η σπουδαιότητα των τελευταίων δυόμισι συνεδριάσεων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις «φαίνεται» το σπρώξιμο που δώσανε οι εντολές αγοράς στα «ταλαιπωρημένα» blue chips.

Η ενότητα με τις αποδόσεις, προσφέρει εύκολη κατανόηση του πως συμπεριφέρθηκε ο «χρόνος» στις μετοχές του 20άρη. Οι πιέσεις το 2008 στην ΑΛΦΑ βαίνουν μειούμενες, στην ΑΤΕ είναι μοιρασμένες εξ ίσου ανά τρίμηνο αλλά στην ΒΙΟΧΚ με άλλες αναλογίες η εικόνα μοιάζει με της ΑΛΦΑ. Στην περίπτωση της ΔΕΗ έχουμε ομοιότητες με την ΑΤΕ και ακολουθεί η ΕΕΕΚ με τη θαυμάσια αντοχή του πρώτου τριμήνου και τη μεγάλη κάθοδο στο δεύτερο που συνεχίζεται και στο τρίτο για την ώρα.

Τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει, αφού ανά κλάδο αλλά και ανά κεφαλαιοποίηση, υπάρχουν διαφορετικές πορείες σχεδόν ανά περίπτωση επιχείρησης. Πάντως, η υψηλή κεφαλαιοποίηση μέσα στο 2008 έχει σημειώσει μεγάλες επιδόσεις στο πάνω κάτω και οι όγκοι των ημερών δείχνουν ότι οι ξένοι δεν εγκατέλειψαν το Χ.Α. απλά ρευστοποίησαν και αρχίζουν να «δοκιμάζουν» βίαιες επανατοποθετήσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ