Μικρή μείωση παρουσίασε ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου του 2008 της πανελλήνιας έρευνας που διενεργείται από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας του ALBA Graduate Business School.
Μικρή μείωση παρουσίασε ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2ου εξαμήνου του 2008 της πανελλήνιας έρευνας που διενεργείται από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας του ALBA Graduate Business School.
Η έρευνα διεξάγεται κάθε 6 μήνες και έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών, αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες στην Ελλάδα.
Ο 2ος κύκλος της έρευνας για το τρέχον έτος διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Μάιος-Ιούνιος 2008, με την υποστήριξη της ECDL Hellas και σε συνεργασία με το ΣΕΒ. Εστάλησαν πάνω από 1.900 προσκλήσεις σε εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα. Οι προσκλήσεις απευθύνονταν σε στελέχη του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, όπως διευθυντές ή υπεύθυνους προσλήψεων (προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού) καθώς και υπεύθυνους εταιρειών, γενικούς διευθυντές κλπ. Σε αυτόν τον κύκλο συγκεντρώθηκαν έγκυρες απαντήσεις από 227 εταιρείες.
Σύμφωνα με τα σημαντικότερα αποτελέσματα:
- Οι εταιρείες, στην πλειονότητά τους, αναμένεται να αυξήσουν κατά το τρέχον εξάμηνο τις δραστηριότητές τους, όσον αφορά την προσέλκυση και επιλογή νέων στελεχών, αν και παρατηρείται περιορισμένη μείωση συγκριτικά με προηγούμενα εξάμηνα.
- Μία στις δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων της, ενώ μία στις τρεις δεν πρόκειται να προχωρήσει σε προσλήψεις το 2ο εξάμηνο.
- Από την πλειονότητα των επιχειρήσεων (52,8%) αναφέρεται ότι θα δοθούν αυξήσεις παρόμοιες με αυτές των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (4 ως 6%), ωστόσο, ένα ποσοστό των συμμετεχόντων (19,9%) -αν και μειωμένο συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο- θεωρεί ότι θα δοθούν αυξήσεις άνω του 6%.
- Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συνεχίζουν να δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους.
- Μία στις δύο επιχειρήσεις αναμένεται να επιλέξει νεαρά στελέχη / απόφοιτους, ενώ μία στις τρεις θα προσλάβει εξειδικευμένους επαγγελματίες (53,7% και 34,9% αντίστοιχα).
- Οι εταιρείες το 2ο εξάμηνο θα στραφούν για προσλήψεις ιδιαίτερα στους τομείς των πωλήσεων, της εξυπηρέτησης πελατών, της πληροφορικής, του μάρκετινγκ, της λογιστικής και των οικονομικών. Όλοι οι τομείς απασχόλησης παρουσιάζουν μείωση συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, εκτός από τον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος σταδιακά φαίνεται να γίνεται δημοφιλέστερος.
- Οι εταιρείες αναμένουν δυσκολίες στην εύρεση ικανού προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων, κυρίως στους τομείς των πωλήσεων και της πληροφορικής.
- Τα websites αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού. Ακολουθούν οι αγγελίες στις εφημερίδες, οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών, η εσωτερική αναζήτηση και η χρήση των προσωπικών δικτύων (word of mouth).
- Αναφορικά με τη γνώση και χρήση Η/Υ, απαιτείται βασικό ή προχωρημένο επίπεδο πιστοποίησης σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες, πλην των διευθυντών πωλήσεων, των πωλητών, των υπαλλήλων υποδοχής και αποθήκης και των υπαλλήλων εξυπηρέτησης πελατών, όπου είναι επιθυμητή η γνώση, χωρίς όμως κάποιου είδους πιστοποίηση.
Ανά κλάδο
- Ο κλάδος των κατασκευών εξακολουθεί, όπως και το προηγούμενο εξάμηνο, να παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής νέου προσωπικού. Παρατηρείται επίσης μείωση, συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, στις ίδιες ενέργειες στον φαρμακευτικό κλάδο. Διαπιστώνεται μια ελαφρά άνοδος στις δυσκολίες που οι επιχειρήσεις θα συναντήσουν κατά τη διαδικασία προσέλκυσης και επιλογής στελεχών στους κλάδους της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Ο κλάδος του τουρισμού εξακολουθεί να εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος και αυτό το εξάμηνο, συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους κλάδους σε όλες τις κατηγορίες της έρευνας, και με ακόμη χαμηλότερα ποσοστά αναφορικά με τον αριθμό θέσεων που δεν καλύφθηκαν και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις. Ιδιαίτερα μειωμένος παρουσιάζεται ο αριθμός των εργαζομένων για τον κλάδο των τραπεζών συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μικρή άνοδος των οικειοθελών αποχωρήσεων και σημαντική αύξηση στις δυσκολίες προσέλκυσης.
- Δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, όσον αφορά τις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής νέου προσωπικού.
Δείγμα και προφίλ
Από το σύνολο των 227 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 65% είναι ελληνικές ενώ το 35% είναι πολυεθνικές. Δεν υπάρχει αξιοσημείωτη μεταβολή στα ποσοστά των δημογραφικών που αφορούν τους κλάδους των συμμετεχουσών εταιρειών σε σχέση με το περασμένο εξάμηνο.
Το 10% του δείγματος είναι εταιρείες που ανήκουν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, το 21% είναι επιχειρήσεις από τον κλάδο της βιομηχανίας, το 16% δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, ενώ περίπου 20% είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου. Στο δεύτερο αυτό εξάμηνο της έρευνας για το 2008 συμμετείχαν επίσης τράπεζες σε ποσοστό 7%, εταιρείες του κλάδου των κατασκευών σε ποσοστό περίπου 6%, τουριστικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 7,5% του δείγματος, φαρμακευτικές 3%, ενώ το ποσοστό των ΜΜΕ/εκδόσεων και μεταφορών διαμορφώνεται στο 3% και 4% αντίστοιχα.
Το 93% των επιχειρήσεων του δείγματος είναι ιδιωτικές. Το 80% των εταιρειών του δείγματος εδρεύουν στην Αττική, ενώ το ποσοστό που υπολείπεται προέρχεται από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Αναφορικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων που πήραν μέρος στην έρευνα, το 41% είναι εταιρείες με λιγότερους από 100 εργαζόμενους, το 16,3% είναι μεγάλες επιχειρήσεις (200-499 άτομα) και ακολουθούν με ποσοστό 16,7% εταιρείες με προσωπικό άνω των χιλίων εργαζομένων ενώ το ποσοστό των εταιρειών με 100-199 υπαλλήλους διαμορφώνεται στο 14,5%.