Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 09:16

Ericsson: Κάμψη κερδών κατά 70% στο β’ τρίμηνο

Κάμψη της κερδοφορίας της στο δεύτερο τρίμηνο κατά 70% ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ασύρματων δικτύων στον κόσμο Ericsson, επικαλούμενη τις δαπάνες λόγω της περικοπής θέσεων εργασίας και τη μειωμένη ζήτηση για τηλέφωνα. Πιο αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στο 1,9 δισ. σουηδικές κορόνες (320 εκατ. δολάρια).

Κάμψη της κερδοφορίας της στο δεύτερο τρίμηνο κατά 70% ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ασύρματων δικτύων στον κόσμο Ericsson, επικαλούμενη τις δαπάνες λόγω της περικοπής θέσεων εργασίας και τη μειωμένη ζήτηση για τηλέφωνα.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στο 1,9 δισ. σουηδικές κορόνες (320 εκατ. δολάρια) από 6,41 δισ. κορόνες που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2% στα 48,5 δισ. κορόνες. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 2,82 δισ. κορονών και έσοδα ύψους 48,1 δισ. κορονών.

Πρόκειται για το τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο στο οποίο η σουηδική εταιρεία ανακοινώνει πτώση της κερδοφορίας της, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης για δίκτυα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και την απώλεια μεριδίου αγοράς από τη Sony Ericsson Mobile Communications, την κοινοπραξία της Ericsson με τη Sony.

Σημειώνεται ότι η σουηδική εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για περικοπές 4.000 θέσεων εργασίας, ενώ και η Sony Ericsson αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ότι θα προχωρήσει σε 2.000 απολύσεις.

Σύμφωνα με την Ericsson, οι απολύσεις στις οποίες προέβη στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με 1,8 δισ. κορόνες.

Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής φέτος, στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, κατά 1%, διαμορφώνοντας τη συνολική αξία της στα 242,2 δισ. κορόνες.