Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 09:19

Στα 3,293 δισ. € το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε το Μάιο κατά 1.183 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Μάιο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 3.293 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος.

Το Μάιο του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1.183 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Μάιο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 3.293 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και του περιορισμού του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η διεύρυνση του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου κατά 812 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Μάιο του 2007 οφείλεται σχεδόν εξίσου στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων και στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων (κατά 450 και 413 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν (κατά 50 εκατ. ευρώ).

Παρά την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών (κατά 88 και 33 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες (κατά 127 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 299 εκατ. ευρώ οφείλεται σχεδόν εξίσου στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους και εκείνων για μερίσματα και κέρδη.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Μάιο του 2007, κυρίως επειδή μειώθηκαν οι καθαρές εισπράξεις των λοιπών (εκτός γενικής κυβέρνησης) τομέων (κατά 55 εκατ. ευρώ). Οι καθαρές μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν μόνο ελαφρά (κατά 11 εκατ. ευρώ). (Οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό).

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1.907 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 16.178 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη σημαντική αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από τη μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και την αξιόλογη αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 2.894 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 1.616 εκατ. ευρώ, του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 991 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 286 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 447 εκατ. ευρώ ή 9,1%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1.438 εκατ. ευρώ ή 9,3%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 328 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 21,3%. Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, καθώς οι ακαθάριστες εισπράξεις (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους) αυξήθηκαν κατά 157 εκατ. ευρώ (ή 8,2%), ενώ οι ακαθάριστες πληρωμές (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος) αυξήθηκαν κατά 151 εκατ. ευρώ (ή 16,0%). Εξάλλου, οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 232 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διευρύνθηκε κατά 754 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή σε σημαντικό βαθμό συνδέεται με την αύξηση του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού.

Τέλος, η μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 1.413 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης και δευτερευόντως στη μείωση των πληρωμών του ίδιου τομέα προς την ΕΕ.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το Μάιο του 2008 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 314 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 4 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2007. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2008 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 2.108 εκατ. ευρώ, μικρότερο (κατά 168 εκατ. ευρώ) από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών), όμως, παρουσίασε πλεόνασμα 4.206 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1.244 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

(με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (παλαιά μέθοδος παρουσίασης) παρουσίασε έλλειμμα 2.979 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2008, έναντι ελλείμματος 2.106 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου του 2008 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 14.070 εκατ. ευρώ, έναντι 11.994 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάιο του 2008 οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος ανήλθαν σε 158 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη επένδυση αφορούσε την εκροή ύψους 49 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ALPHA BANK στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της ALPHA BANK SRBJIA A.D στη Σερβία. Οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους παρουσίασαν σημαντική εισροή ύψους 2.642 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2.548 εκατ. ευρώ αφορούσαν την εξαγορά του 19,99% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ από τη Γερμανική DEUTSCHE TELEKOM.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 5.370 εκατ. ευρώ, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στις αγορές ομολόγων και εντόκων του εξωτερικού (ύψους 4,8 δισεκ. ευρώ) από κατοίκους Ελλάδος. Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 6.012 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των τοποθετήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, η οποία υπεραντιστάθμισε κατά πολύ την αύξηση των αντίστοιχων τοποθετήσεων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2008 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1.670 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 2.704 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 1.034 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 1.584 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, η εισροή κεφαλαίων λόγω αγορών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου από μη κατοίκους (ύψους 8,7 δισεκ. ευρώ) υπεραντισταθμίστηκε από την εκροή κεφαλαίων λόγω των πωλήσεων μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους (ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ) και λόγω της αγοράς ομολόγων και εντόκων γραμματίων του εξωτερικού από κατοίκους (ύψους 9,5 δισεκ. ευρώ). Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 14.453 εκατ. ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια της αύξησης των αντίστοιχων καταθέσεων στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος.

Στο τέλος Μαΐου 2008 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,4 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)