Τη θέσπιση κάρτας ασφάλισης και υγείας για όλους τους πολίτες προωθεί η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεργασία που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης.
Τη θέσπιση κάρτας ασφάλισης και υγείας για όλους τους πολίτες προωθεί η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεργασία που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης.
Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά έκανε λόγο για πολύ μεγάλο έργο που θα οδηγήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, τον εξορθολογισμό του συστήματος και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους Ελληνες πολίτες.
«Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο -ανέφερε η κ. Πετραλιά- κάθε πολίτης έχει υποχρεωτικά τον "μοναδικό αριθμό" για την κοινωνική του ασφάλιση και με τη συνεργασία που θα υπάρξει με το υπουργείο Υγείας, αυτός ο αριθμός και η κάρτα των ασφαλισμένων θα μετατραπούν σε μια κάρτα ασφάλισης και υγείας».
Οι Ελληνες πολίτες θα συνοδεύονται από το ξεκίνημα της ζωής τους από μια ηλεκτρονική κάρτα η οποία θα τους παρέχει όλες τις απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες και τις ασφαλιστικές, δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας:
«Το έργο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα και ήδη έχουμε αναθέσει στους συνεργάτες μας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επεξεργαστούν όλες τις λεπτομέρειες».
Όπως εκτίμησε, η ατομική ηλεκτρονική κάρτα υγείας και ασφάλισης θα έχει θετικές επιπτώσεις στη γενικότερη λειτουργία και του ασφαλιστικού και του υγειονομικού συστήματος, καθώς -όπως σημείωσε- θα τελειώσουν οι αλόγιστες συνταγογραφήσεις και οι άσκοπες ιατρικές πράξεις.
Σε ερώτηση για το πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, ο κ. Αβραμόπουλος υπολόγισε ότι μετά από δυο μήνες θα γίνουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι κλείνουν τα χειρουργεία στα νοσοκομεία το καλοκαίρι, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ήδη έχουν δοθεί οδηγίες οι οποίες επαναλήφθηκαν και σήμερα το πρωί μετά από μακρά σύσκεψη, ώστε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να μην προκύψει πρόβλημα. Πρέπει όμως, συμπλήρωσε, με γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσουμε στην κάλυψη όλων των ανοιχτών υποθέσεων και κυρίως της έλλειψης προσωπικού. Μέχρι στιγμής, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα αλλά είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, σημείωσε χαρακτηριστικα ο υπουργός Υγείας.
Ερωτηθείς αν έχουν εγκριθεί τα κονδύλια από τον κ. Αλογοσκούφη για τις προσλήψεις, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσληψη 6.500 νοσηλευτών τα τελευταία δυο χρόνια, ωστόσο όπως αναγνώρισε, απομένουν ακόμη πολλές προσλήψεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στην ώρα τους, για να σημειώσει ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες.
Ειδικά όσον αφορά στο Αττικό νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας σχολίασε ότι είναι απορίας άξιο γιατί ηγέρθη ζήτημα, αφού πριν από δυο χρόνια εργάζονταν εκεί 560 άτομα και ήδη έχουν φτάσει τα 1.300.
Τον Οκτώβριο οι ανακοινώσεις για το νέο ΕΣΥ
Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί το καινούριο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΥ που θα θέσει τα θεμέλια για το νέο ΕΣΥ. «Δουλεύουμε πολύ σκληρά γι αυτό», τόνισε σημειώνοντας ότι έπρεπε να καλυφθούν πολλές από τις ανάγκες που κληροδοτήθηκαν στην κυβέρνηση. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά, σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμός για να υλοποιηθεί η στρατηγική που έχει σχεδιαστεί, συμπλήρωσε.