Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 27 Ιουλίου 2008 10:34

ΔΕΠΑ: Αναζήτηση φυσικού αερίου σε Γαλλία - Ρωσία

Σε αναζήτηση φυσικού αερίου μέχρι και 1 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, που θα διασφαλίσει την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή, βρίσκεται η ηγεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Με την ποσότητα αυτή κρίνεται ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες μέρους της επιπλέον ζήτησης, εν όψει της λειτουργίας των νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και της αυξανόμενης ζήτησης για την οικιακή και βιομηχανική χρήση.

Σε αναζήτηση φυσικού αερίου μέχρι και 1 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, που θα διασφαλίσει την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή, βρίσκεται η ηγεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Με την ποσότητα αυτή κρίνεται ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες μέρους της επιπλέον ζήτησης, εν όψει της λειτουργίας των νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και της αυξανόμενης ζήτησης για την οικιακή και βιομηχανική χρήση.

Μέχρι στιγμής, μόνο η ρωσική Γκαζπρόμ μπορεί και τροφοδοτεί τη ΔΕΠΑ με κάποιες επιπλέον ποσότητες αερίου, όταν της ζητείται. Από τις υπόλοιπες πηγές, η Τουρκία λόγω του τύπου της σύμβασης, δεν προσφέρει καμία εξασφάλιση, ενώ η διακρατική συμφωνία με την Αλγερία, για υγροποιημένο αέριο, εκτελείται στα επάνω όριά της με παραλαβές περίπου 880 εκατομμυρίων κυβικών το χρόνο. Οσο για το Αζερμπαϊτζάν, ως νέα πηγή προμήθειας, καθυστερεί ακόμη η εξεύρεση λύσης για τις εξαγωγές αερίου προς τη Δύση.

Ετσι η ΔΕΠΑ, μέχρι στιγμής καλύπτει τις επιπλέον ανάγκες της με την αγορά υγροποιημένου αερίου από την αγορά σποτ. Πλέον δε, προσανατολίζεται στην εξασφάλιση περίπου 1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, μέσω συμφωνιών προμήθειας υγροποιημένου αερίου, με στόχο να μειωθεί το κόστος προμήθειας του υγροποιημένου αερίου, έναντι της σποτ αγοράς.

H Gaz de France

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, υπέγραψε χθες στο Παρίσι μνημόνιο συνεργασίας με την Gaz de France για την προμήθεια υγροποιημένου αερίου (LNG). Η γαλλική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, μετά τη συγχώνευσή της με τη Suez, θεωρείται πλέον ιδιαίτερα ισχυρή στο υγροποιημένο αέριο, ενώ επιπλέον διαθέτει σημαντική ίδια παραγωγή.

Η συμφωνία των δύο εταιρειών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μεταξύ άλλων την τροφοδοσία της ΔΕΠΑ με LNG σε τακτική βάση και μέσα σε ένα εύρος ποσοτήτων, με μάξιμουμ επιδίωξη εκ μέρους της ΔΕΠΑ το 1 δισ. κυβικά μέτρα.

Επίσης, στο μνημόνιο προβλέπεται η κατά περίπτωση συνεργασία των δύο εταιρειών, στην εκμετάλλευση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, στο μνημόνιο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πιθανότητα εισόδου της Gaz de France στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ, ούτε και η σύσταση μικτής εταιρείας για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου.

Η Ρωσία

Τέλος, σημειώνεται ότι, μεθαύριο Δευτέρα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Ασημάκλης Παπαγεωργίου, μεταβαίνουν στη Μόσχα, για την παράταση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου.

Στη Μόσχα θα έχουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας και την ηγεσία της Gazprom, για τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να παραταθεί η ισχύουσα συμφωνία, μέχρι και το 2050.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ