Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2001 20:49

Σε μείωση των βασικών της επιτοκίων προχώρησε η Fed

Αιφνιδιάζοντας σχεδόν τους πάντες, η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) ένα σχεδόν μήνα πριν από την προκαθορισμένη σύνοδο της νομισματικής επιτροπής, ανακοίνωσε σήμερα ότι προβαίνει στη μείωση των βασικών της επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Αναλυτικότερα, μετά τη σημερινή απόφαση της διοίκησης της τράπεζας, το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού μειώνεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώνεται σε 6%, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μειώσεις και άλλων επιτοκίων στο προσεχές μέλλον.

Η εντυπωσιακή αυτή κίνηση της Fed έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τη Wall Street, η οποία αναζητούσε απελπισμένα εδώ και καιρό τη μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί το τελευταίο διάστημα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, ο δείκτης Nasdaq σημείωσε σημαντική άνοδο, ενώ αυτή την ώρα ενισχύεται με το εντυπωσιακό 11,3% έχοντας ξεπεράσει το φράγμα των 2.500 μονάδων. Σημαντική άνοδο καταγράφει και ο Dow Jones, o οποίος ενισχύεται κατά 2,79% έχοντας φθάσει τις 10.943,3 μονάδες.