Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2008 11:43

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά πενταετίας το επενδυτικό κλίμα

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2003 υποχώρησε τον Αύγουστο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, λόγω των έντονων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την ενδυνάμωση του ευρώ. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Sentix υποχώρησε αυτόν το μήνα στις -15,3 μονάδες από -9,3 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2003 υποχώρησε τον Αύγουστο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, λόγω των έντονων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την ενδυνάμωση του ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης του ινστιτούτου Sentix για το επενδυτικό κλίμα στους 15 της Ευρωζώνης υποχώρησε αυτόν το μήνα στις -15,3 μονάδες από -9,3 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν υποχώρησή του στις -10 μονάδες.

Σύμφωνα με το Sentix, οι προσδοκίες για αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας συνέβαλαν εν μέρει στην επιδείνωση του κλίματος. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο πληθωρισμός και το ισχυρό ευρώ.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 0,0 μονάδες από 11,75 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες βρέθηκε στις -29,50 μονάδες από -28,25 μονάδες.