Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Αυγούστου 2008 21:15

Fed: Σταθερό, στο 2%, το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητο, όπως αναμενόταν, διατήρησε η Fed το βασικό επιτόκιο, εκφράζοντας ανησυχία τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό. «Παρόλο που οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό συνιστούν επίσης σημαντικό παράγοντα ανησυχίας» αναφέρει η κεντρική τράπεζα στο συνοδευτικό της απόφασης κείμενο.

Αμετάβλητο, όπως αναμενόταν, διατήρησε η Fed το βασικό της επιτόκιο, εκφράζοντας ανησυχία τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό.

Έτσι, με την απόφαση που ελήφθη με 10 ψήφους υπέρ έναντι ενός κατά, το επιτόκιο παραμένει σταθερό, από τον Απρίλιο, στο 2%.

«Παρόλο που οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό συνιστούν επίσης σημαντικό παράγοντα ανησυχίας» αναφέρει η κεντρική τράπεζα στο συνοδευτικό της απόφασης κείμενο. Σημειώνεται πως η Fed αυτή τη φορά δεν συμπεριλαμβάνει τη φράση που υπήρχε στο συνοδευτικό κείμενο της συνεδρίασης του Ιουνίου περί άμβλυνσης των κινδύνων για την ανάπτυξη.

Υπέρ της αύξησης του επιτοκίου τάχθηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής Fed του Ντάλας Ρίτσαρντ Φίσερ.

Η Fed έχει προβεί από τα μέσα του Σεπτεμβρίου σε μια σειρά μειώσεων του επιτοκίου κατά κατά 325 μονάδες βάσης, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κρίση που πλήττει τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ καθώς και στην αναταραχή στις πιστωτικές αγορές.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων διεύρυναν τα κέρδη τους, σημειώνοντας άνοδο άνω του 2%.