Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2008 09:09

Σε χαμηλά τριών μηνών οι τιμές του «μαύρου χρυσού»

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ζήτηση πετρελαίου. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε σήμερα περισσότερο από ένα δολάριο, φτάνοντας στα 118,10 δολάρια το βαρέλι.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι οι συγκρούσεις στη Νιγηρία καθώς και διαμάχη Ιράν – Δύσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα περιορίσουν την πτώση των τιμών.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε σήμερα περισσότερο από ένα δολάριο, φτάνοντας στα 118,10 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου. Στις 8.47’ ώρα Ελλάδος, κατέγραφε απώλειες 54 σεντς στα 118,63 δολάρια το βαρέλι.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν στα 117,20 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 50 σεντς.

«Οι δυτικές χώρες μάχονται έναντι του υψηλού πληθωρισμού», επισημαίνει ο Τζέραρντ Ρίγκμπι της Fuel First Consulting στο Σύδνεϋ. Η «μάχη» αυτή αναμένεται να θέσει φρένο στις καταναλωτικές δαπάνες.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, η τροπική καταιγίδα «Έντουαρντ», η Πέμπτη που εμφανίζεται φέτος στον Ατλαντικό, πέρασε από το Τέξας χωρίς να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής – γεγονός που συνέβαλε εν μέρει στην πτώση των τιμών.