Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2008 18:11

Σιδενόρ: Αύξηση κερδών και τζίρου

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Σιδενόρ κατά το πρώτο εξάμηνου του έτους. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 858 εκατομμύρια ευρώ, ενισχυμένος κατά 17,1% έναντι 733 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2007. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σημείωσαν αύξηση κατά 13% περίπου και διαμορφώθηκαν σε 77,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Σιδενόρ κατά το πρώτο εξάμηνου του έτους.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 858 εκατομμύρια ευρώ, ενισχυμένος κατά 17,1% έναντι 733 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2007. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 124 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 21% περίπου, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 164,8 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 17%. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σημείωσαν αύξηση κατά 13% περίπου και διαμορφώθηκαν σε 77,8 εκατομμύρια ευρώ (0,81 ευρώ ανά μετοχή) έναντι 69 εκ. ευρώ (ή 0,72 ευρώ ανά μετοχή) το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2007.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως ειδικά για τον κλάδο χαλυβουργικών προϊόντων του ομίλου (εκτός της Σωληνουργεία Κορίνθου), η αύξηση στον κύκλο εργασιών ανέρχεται σε 32% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2007, ενώ στα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) η αύξηση ήταν της τάξης του 40%.

Συγκεκριμένα για το δεύτερο τρίμηνο του 2008, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 471,5 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 22% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2008 και 34% έναντι του δεύτερου τριμήνου του 2007, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 90,8 εκατομμύρια ευρώ περίπου, έναντι 33 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2008 (αύξηση 173%) και έναντι 49,8 εκατομμυρίων ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2007 (αύξηση 82%), ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 112 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 112% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2008 και 61% έναντι του δεύτερου τριμήνου του 2007. Τέλος, τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 53 εκατομμύρια ευρώ (0,55 ευρώ ανά μετοχή) και εμφανίζουν αύξηση κατά 113% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους (0,26 ευρώ ανά μετοχή) και 58% έναντι του αντίστοιχου δεύτερου τριμήνου του 2007 (ή 0,35 ευρώ ανά μετοχή).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών αποδίδεται αφενός στην άνοδο των όγκων και των τιμών πωλήσεων, αφετέρου δε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των πωλήσεων της Σιδενόρ στη βαλκανική αγορά, κυρίως λόγω της θετικής συνεισφοράς του νέου ελάστρου επιμήκων προϊόντων της θυγατρικής στη Βουλγαρία Stomana Industry από τις αρχές του έτους, καθώς και στην ενίσχυση των πωλήσεων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική Σωληνουργεία Κορίνθου, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου επηρεάστηκαν κυρίως από την ασθενή ισοτιμία δολαρίου/ευρώ και τη συνεχή αύξηση του κόστους πρώτων υλών και ναύλων. Ειδικά για το δεύτερο εξάμηνο του 2008, αναμένεται αναστροφή της εικόνας αυτής, λόγω της αύξησης του βαθμού απασχόλησης της μονάδας ERW/HFI και της εξασφάλισης των ναύλων για σημαντικό τμήμα των παραγγελιών.

«Ο Όμιλος παραμένει σταθερά προσηλωμένος στο επενδυτικό του πλάνο, με στόχο τη στρατηγική ανάπτυξη του στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, τη διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων με την προσθήκη νέων υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων χάλυβα, τη συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας των μονάδων του και τη διεύρυνση του δικτύου διανομής του, και αναμένει συνεχή ενίσχυση τόσο της δραστηριότητάς του, όσο και των μεγεθών του» καταλήγει.