Στο 6,6%, έναντι 7,7% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το Μάιο του 2008, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.612.670 άτομα.
Στο 6,6%, έναντι 7,7% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το Μάιο του 2008, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.612.670 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 324.777 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε στα 4.292.662 άτομα.
Όπως σημειώνει η υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων μειώνεται σταθερά από το 2004 και μετά. Το ποσοστό μείωσης των ανέργων μεταξύ Μαΐου 2004 και Μαΐου 2005 ήταν 2,8%, ενώ μεταξύ Μαΐου 2005 και Μαΐου 2006 ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 4,6%. Η μείωση της ανεργίας συνεχίστηκε και το 2007 και το 2008.
Κατά περιφέρεια, η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στη Δυτική Μακεδονία (13,4%), στη Δυτική Ελλάδα (10%), και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (8,3%).
Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στο νότιο Αιγαίο (3,2%) και στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (4,3%). Επίσης χαμηλό ποσοστό ανεργίας έχει και η Κρήτη (4,4%).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΣΥΕ, η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες, σε ποσοστό 10%, και λιγότερο τους άνδρες, σε ποσοστό 4,2%.
«Τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας αποδεικνύουν τον δυναμισμό που έχουν προσδώσει στην ελληνική οικονομία η οικονομική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων», σχολιάζει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΣΥΕ για την ανάπτυξη και την ανεργία.
Όπως αναφέρει, «παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ συνεχίζεται και η πτωτική πορεία της ανεργίας, η οποία επί πολλά χρόνια έως το 2004 ήταν καθηλωμένη σε επίπεδα της τάξης του 10%». Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η ανεργία έχει διαμορφωθεί σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 χρόνων.
«Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν δικαιολογούν εφησυχασμό», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, σημειώνοντας ότι πολλά από τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εύθραυστη και η διάρθρωση των αγορών, σε συνδυασμό με τις διεθνείς ανατιμήσεις, διατηρεί τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
«Απαιτείται συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αταλάντευτη προσήλωση στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.