Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008 13:59

Εντοπισμός πλοίου με λαθραία τσιγάρα

Τον εντοπισμό φορτηγού πλοίου που μετέφερε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, στα διεθνή ύδατα μεταξύ της νήσου Βενετικο και των ακτών της Μεσσηνίας, ανακοίνωσε το ΥΕΝ. Το πλοίο οδηγήθηκε και φυλάσσεται στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ τα μέλη του πληρώματος -όλοι Ουκρανοί- συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Τον εντοπισμό φορτηγού πλοίου που μετέφερε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, στα διεθνή ύδατα μεταξύ της νήσου Βενετικο και των ακτών της Μεσσηνίας, ανακοίνωσε το ΥΕΝ.

Το πλοίο εντοπίστηκε μετά από πληροφορίες που έλαβε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από συνεργαζόμενη αλλοδαπή Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία το πλοίο «SVETLANA» σημαίας Παναμά, επρόκειτο τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου προερχόμενο από Αίγυπτο, να εκφορτώσει στις ΝΔ ακτές Πελοποννήσου, από Κυπαρισσία έως Καλαμάτα, σημαντική ποσότητα λαθραίων τσιγάρων με σκοπό την περαιτέρω διάθεση σε χώρες της Ε.Ε.

Στη συνέχεια από την ΕΥΠ ενημερώθηκαν η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων το Τ.Α. Ναυπλίου και Υ.Α. Καλαμάτας προκειμένου να οργανώσουν επιχείρηση εντοπισμού του εν λόγω πλοίου.

Αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες έρευνες και συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία οι παραπάνω Υπηρεσίες ενημέρωσαν το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και άρχισε συντονισμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του πλοίου.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντοπίστηκε το πλοίο από πλωτά περιπολικά του Λ.Σ. στα διεθνή ύδατα μεταξύ της νήσου Βενετικο και των ακτών της Μεσσηνίας, ενώ στην παραλία «Ρυζόμυλος» εντοπίστηκαν δύο φορτηγά τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα, καθώς όπως διαπιστώθηκε, οι πινακίδες τους αντιστοιχούσαν σε άλλα αυτοκίνητα.

Το εν λόγω πλοίο τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση από τα σκάφη του Λ.Σ. και διαπιστώθηκε ότι το προσέγγισε μικρότερο ταχύπλοο σκάφος, το οποίο φόρτωσε ποσότητα λαθραίων τσιγάρων και απομακρύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα στις ακτές Ρυζόμυλου.

Τότε πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση από ξηρά και θάλασσα με αποτέλεσμα σε ερημική τοποθεσία της ανωτέρω ακτής να συλληφθούν δύο άτομα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την εκφόρτωση των λαθραίων τσιγάρων από το ταχύπλοο στην ακτή. Επίσης, κατασχέθηκαν δύο φορτηγά αυτοκίνητα εκ των οποίων το ένα βρέθηκε έμφορτο με ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, ενώ το άλλο βρέθηκε ποσότητα 500 λίτρων βενζίνης, προφανώς για τον εφοδιασμό του ταχύπλοου σκάφους.

Ταυτόχρονα κατά την νηοψία που πραγματοποιήθηκε από τα σκάφη του Λ.Σ. στο προαναφερόμενο πλοίο, το οποίο βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων που υπολογίζεται ότι υπερβαίνει περίπου τα χίλια (1.000) χαρτοκιβώτια περί τα 500.000 πακέτα, η καταμέτρηση των οποίων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Το πλήρωμα του πλοίου, όλοι Ουκρανοί, συνελήφθη.

Το πλοίο οδηγήθηκε και φυλάσσεται στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ οι συλληφθέντες με της εις βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.