Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 14:45

Σε εφαρμογή το σύστημα ελέγχου διακίνησης πετρελαίου ναυτιλίας «Ποσειδών»

Σε εφαρμογή τίθεται μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων, το σύστημα ελέγχου διακίνησης πετρελαίου ναυτιλίας, με την κωδική ονομασία «Ποσειδώνας». Με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, δημιουργείται μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Ναυτιλίας και Αφορολογήτων Καυσίμων (ΔΙ.ΠΕ.Ν.Α.Κ.) και καταγράφονται τα πλωτά και χερσαία μέσα μεταφοράς.

Πιο συγκεκριμένα:

Με την πρώτη απόφαση (Τ.4005/25/Γ0019) όλα τα πλωτά μεταφορικά μέσα, για να επιτρέπεται να μεταφέρουν πετρέλαιο ναυτιλίας και άλλα αφορολόγητα καύσιμα, θα πρέπει ανεξαρτήτως χωρητικότητας και διαστάσεων:

1. Nα εφοδιαστούν έως 30/9/2008 με το αυτόματο σύστημα προσδιορισμού ταυτότητας πλοίων (AUTOMATIC IDENTIFICATION SYSTEM – A.I.S.). Την υποχρέωση αυτή έχουν μέχρι σήμερα όλα τα πλοία άνω των 45 μέτρων και τα δεξαμενόπλοια άνω των 300 κόρων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2002/59ΕΚ, υποχρέωση που επεκτείνεται ανεξαρτήτως κόρων, ειδικά για τα δεξαμενόπλοια (εφοδιαστικά πλοία – σλέπια) αφορολογήτων καυσίμων.

2. Nα φέρουν εμφανώς το σήμα και την επωνυμία της ιδιοκτήτριας εταιρίας ή της εταιρίας στην οποία είναι χρονοναυλωμένα.

3. Nα φέρουν εμφανώς και στις δύο πλευρές τους, ένα ειδικό σήμα τετραγώνου σχήματος με κίτρινο χρώμα στο εσωτερικό και με κόκκινο χρώμα στο περίγραμμα, διαστάσεων 1 τετραγωνικού μέτρου (1mΧ1m) ενδεικτικό του ότι μεταφέρουν αφορολόγητο καύσιμο. Οι ιδιοκτήτες όλων των εφοδιαστικών πλοίων θα πρέπει έως 30/9/2008, να προσκομίσουν στα Τελωνεία Ζ’ Πειραιά και ΣΤ’ Θεσσαλονίκης τα σχετικά πιστοποιητικά και μετά από αυτοψία ειδικής επιτροπής, που θα συστήσουν για το λόγω αυτό οι παραπάνω Δ/νσεις Τελωνείων, θα τους χορηγηθεί ο αριθμός μητρώου ΔΙ.ΠΕ.Ν.Α.Κ..

Με τη δεύτερη απόφαση (Τ.4006/68/Β0019) όλα τα χερσαία μεταφορικά μέσα, για να επιτρέπεται να μεταφέρουν πετρέλαιο ναυτιλίας και άλλα αφορολόγητα καύσιμα, θα πρέπει να έχει ανανεωθεί έως 30/9/2008 το Πιστοποιητικό Καταλληλότητάς τους για τελωνειακή σφράγιση (Τελωνειακή Έγκριση Καταλληλότητας Αυτοκινήτου - ΤΕΚΑ), με στόχο τον επανέλεγχο της αξιοπιστίας των ράβδων ογκομετρικής καταμέτρησης του φορτίου και την εκ νέου σφράγισή τους με νέες τελωνειακές σφραγίδες υψηλής ασφάλειας.

Οι ιδιοκτήτες όλων των παραπάνω μέσων θα πρέπει έως 30/9/2008, να προσκομίσουν τα αυτοκίνητά τους σε ένα από τα Τελωνεία Γ’ Πειραιά, Δ’ Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Καλαμάτας, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Καστοριάς, Καβάλας, Ρόδου, Ηρακλείου και Χίου, επιδεικνύοντας τα ισχύοντα πιστοποιητικά καταλληλότητας για την ανανέωσή τους και μετά από αυτοψία ειδικής επιτροπής που θα συστήσουν για το λόγο αυτό οι παραπάνω Δ/νσεις Τελωνείων, θα τους χορηγηθεί ο αριθμός μητρώου ΔΙ.ΠΕ.Ν.Α.Κ.

Όλοι οι χορηγηθέντες αριθμοί μητρώου ΔΙ.ΠΕ.Ν.Α.Κ., σε πλωτά και χερσαία μεταφορικά μέσα, υποβάλλονται άμεσα από τις Δ/νσεις Τελωνείων που τους χορήγησαν, στην 33η Δ/νση Ελέγχων, όπου δημιουργείται σχετικό μηχανογραφικό αρχείο – βάση δεδομένων. Στην ίδια Δ/νση θα εγκατασταθεί νέο τερματικό του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (Ο.Π.Σ.Τ.), μέσω του οποίου θα αντλούνται οι πληροφορίες για κάθε εφοδιασμό πλοίου ή εξαγωγή καυσίμων με βάση τον αριθμό μητρώου ΔΙ.ΠΕ.Ν.Α.Κ. που θα αναφέρει σαν υποχρεωτικό πεδίο στο τελωνειακό παραστατικό.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΥΠΟΙΟ:

1. Όλα τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν υποκείμενα υγρά καύσιμα με οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς που επιβάλλει την σφράγισή τους, θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Καταλληλότητας για τελωνειακή σφράγιση, το οποίο εκδίδεται και ανανεώνεται ανά διετία, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραρτημάτων 2, 3 και 4 της Σύμβασης TIR 1975.

2. Στο πιστοποιητικό καταλληλότητας απαραίτητα προσαρτάται φωτογραφία του οχήματος, στην οποία θα εμφανίζονται όλα τα σημεία στα οποία τίθεται τελωνειακή σφραγίδα. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν σε μια φωτογραφία να εμφανίζονται όλα τα σημεία σφράγισης, θα προσαρτάται και δεύτερη φωτογραφία.

Έκδοση εκ νέου πιστοποιητικών καταλληλότητας για τελωνειακή σφράγιση των βυτιοφόρων οχημάτων

1. Μέχρι 30-9-2008 όλα τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς υποκειμένων υγρών καυσίμων, που είναι ταξινομημένα στην Ελλάδα και μεταφέρουν υγρά καύσιμα υπό καθεστώς που προϋποθέτει τελωνειακή σφράγιση, θα ελεγχθούν εκ νέου προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας για τελωνειακή σφράγιση, στο οποίο θα αναγράφεται η ένδειξη «ΔΙ.ΠΕ.Ν.Α.Κ.» με τον αριθμό μητρώου ΔΙ.ΠΕ.Ν.Α.Κ., που σημαίνει Διακινητής Πετρελαίου Ναυτιλίας και Αφορολογήτων Καυσίμων.

2. Από 1-10-2008 τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλότητας με την ένδειξη «ΔΙ.ΠΕ.Ν.Α.Κ.» δεν μπορούν να μεταφέρουν υγρά καύσιμα υπό καθεστώς που προϋποθέτει τελωνειακή σφράγιση.

3. Το πιστοποιητικό καταλληλότητας για τελωνειακή σφράγιση πρέπει να βρίσκεται πάντοτε στο βυτιοφόρο όχημα.

4. Ακριβή αντίγραφα της αίτησης χορήγησης μητρώου ΔΙΠΕΝΑΚ βυτιοφόρων κατάλληλα θεωρημένης και εγκεκριμένης από την στην αριθμ. Τ.3200/25/68 ΑΥΟ προβλεπόμενη Επιτροπή, με αναγραφόμενο τον αύξοντα αριθμό μητρώου ΔΙΠΕΝΑΚ, καθώς και του αντίστοιχου Πιστοποιητικού Καταλληλότητας για Τελωνειακή Σφράγιση θα υποβάλλονται άμεσα από τις Τελωνειακές Αρχές που τα χορήγησαν στην 33η Δ/νση Ελέγχου Τελωνείων, για τη δημιουργία σχετικού μηχανογραφικού αρχείου βάσης δεδομένων για αξιοποίηση κάθε πληροφορίας.

Περιορισμός τελωνειακών αρχών αρμοδίων για την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας για τελωνειακή σφράγιση των βυτιοφόρων οχημάτων που μεταφέρουν υποκείμενα υγρά καύσιμα

1. Οι τελωνειακές αρχές που είναι αρμόδιες για την έκδοση των πιστοποιητικών καταλληλότητας για τελωνειακή σφράγιση βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς υποκειμένων υγρών καυσίμων περιορίζονται στις ακόλουθες:

Γ΄ Τελωνείο Εξαγωγής Πειραιά, Δ΄ Τελωνείο Εξαγωγής Θεσσαλονίκης, Τελωνείο Πατρών, Τελωνείο Καλαμάτας, Τελωνείο Βόλου, Τελωνείο Ηγουμενίτσας, Τελωνείο Καστοριάς, Τελωνείο Καβάλας, Τελωνείο Ρόδου, Τελωνείο Ηρακλείου και Τελωνείο Χίου.

2. Οι ανωτέρω τελωνειακές αρχές θα τηρούν βιβλίο μητρώου ΔΙ.ΠΕ.Ν.Α.Κ., γραμμογραφημένο όπως στο συνημμένο Παράρτημα 1. Οι αιτήσεις χορήγησης αριθμού μητρώου ΔΙΠΕΝΑΚ καταχωρούνται αρχικά στο γενικό βιβλίο πρωτοκόλλου του Τελωνείου και αφού πραγματοποιηθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή ογκομέτρησης, σύμφωνα με την αριθμ. Τ.3200/25/30-5-68 ΑΥΟ καταχωρούνται στο βιβλίο μητρώου ΔΙΠΕΝΑΚ και αναγράφεται σ΄ αυτές ο αντίστοιχος αύξων αριθμός του βιβλίου ΔΙΠΕΝΑΚ.

Τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού καταλληλότητας για τελωνειακή σφράγιση βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς υποκειμένων υγρών καυσίμων

1. Τα πιστοποιητικά καταλληλότητας βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς υποκειμένων υγρών καυσίμων θα εκδίδονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις με την σύμφωνη γνώμη της από το άρθρο 2 της αριθμ. Τ.2541/63/4.9.79 ΑΥΟ (ΦΕΚ 850/Β/25.9.79) προβλεπόμενης Επιτροπής. Επιπλέον οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές θα διατηρούν στο αρχείο της υπηρεσίας τους, φακέλους για όλα τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς υποκειμένων υγρών καυσίμων, που προσήλθαν σε αυτές και ζήτησαν την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας για τελωνειακή σφράγιση.

2. Στους φακέλους θα τηρείται συμπληρωμένο και κατάλληλα θεωρημένο από την επιτροπή ελέγχου το φύλλο ελέγχου, που προσαρτάται ως Παράρτημα 3 της παρούσας.

3. Το ως άνω φύλλο ελέγχου θα φυλάσσεται και στους τηρούμενους φακέλους των βυτιοφόρων οχημάτων υγρών καυσίμων για τα οποία εκδόθηκε πιστοποιητικό καταλληλότητας για τελωνειακή σφράγιση.

4. Το βιβλίο καταχώρησης των πιστοποιητικών καταλληλότητας για τελωνειακή σφράγιση των βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς υποκειμένων υγρών καυσίμων, καθώς και τα φύλλα ελέγχου είναι δυνατόν να τηρούνται ηλεκτρονικά από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.

5. Tα ως άνω τελωνεία παράλληλα με το πιστοποιητικό καταλληλότητας θα πραγματοποιούν έλεγχο της αξιοπιστίας των ράβδων καταμέτρησης και την εκ νέου σφράγισή τους με νέα τελωνειακή σφραγίδα, σύμφωνα με την Τ.3200/25/68 ΑΥΟ.