Μετά από ένα μήνα με μεγάλη μεταβλητότητα, υποχώρηση σημείωσαν στις διεθνείς αγορές οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τον Ιούλιο, πλην της απόδοσης του 30ετούς αμερικανικού τίτλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μετά από ένα μήνα με μεγάλη μεταβλητότητα, υποχώρηση σημείωσαν στις διεθνείς αγορές οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τον Ιούλιο, πλην της απόδοσης του 30ετούς αμερικανικού τίτλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η πτώση αυτή ήταν ιδιαίτερα αισθητή στις αγορές της Ευρωζώνης όπου οι αποδόσεις μειώθηκαν περίπου κατά 30 μονάδες βάσης (bps) στις βραχυπρόθεσμες διάρκειες και κατά 20 bps στο μακροπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 bps στις 3 Ιουλίου.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή ήταν η πεποίθηση των αγορών ότι η πολιτική της ΕΚΤ περιορίζει τις πληθωριστικές προσδοκίες καθώς και η αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων των επενδυτών για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, μετά τη δημοσίευση απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων που ενέτειναν τις ανησυχίες για την πιθανότητα σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη. Επιπρόσθετα, η αναζωπύρωση των ανησυχιών σχετικά με την πιστωτική κρίση αλλά και την πορεία της τιμής του πετρελαίου (ΝΥΜΕΧ) που ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των $147,27 το βαρέλι στα μέσα του μήνα, παρείχαν περαιτέρω στήριξη στους κρατικούς τίτλους.
Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων υποχώρησαν τον Iούλιο σ’ όλες τις διάρκειες ακολουθώντας τις αντίστοιχες τάσεις των αγορών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, διευρύνθηκε περαιτέρω η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων με τη μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού να αυξάνεται τον Ιούλιο στα 64 bps από 62 bps τον Ιούνιο. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι τίτλοι βραχυπρόθεσμης διάρκειας με τις αποδόσεις του 3ετούς και του 5ετούς ομολόγου αναφοράς να μειώνονται κατά 32 bps (αποτέλεσμα στρογγυλοποίησης) σε 4,81% και 4,90% αντίστοιχα στο τέλος Ιουλίου από 5,14% και 5,22% στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε κατά 26 bps (αποτέλεσμα στρογγυλοποίησης) σε 5,07% από 5,32% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε σε 5,33% από 5,56% αντίστοιχα καταγράφοντας πτώση κατά 23 bps. Ως εκ τούτου, η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων αυξήθηκε, ενώ μετακινήθηκε προς τα κάτω, καθώς η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 3ετούς και του 30ετούς τίτλου αυξήθηκε στα 52 bps στο τέλος Ιουλίου από 42 bps που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Ιουνίου.
Οι τιμές των τίτλων αναφοράς αυξήθηκαν από 86 bps ως 312 bps, με την τιμή του 30ετούς ομολόγου αναφοράς να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε 88,82 στις 31 Ιουλίου από 85,70 στις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, η τιμή του 3ετούς ομολόγου ανήλθε σε 97,51 από 96,65 και η τιμή του 10ετούς ομολόγου σε 96,36 από 94,43 στις αντίστοιχες ημερομηνίες.
Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον μήνα αυτό ανήλθε σε 29,17 δισ. ευρώ από 26,69 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 55,74 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2007. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,27 δισ. ευρώ από 1,33 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε τίτλους με εναπομένουσα διάρκεια μεταξύ 7 και 15 ετών που απορρόφησαν το 57% της συνολικής αξίας συναλλαγών, ύψους 16,6 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο αναφοράς καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 12,2 δισ. ευρώ, ενώ δεύτερο σε δραστηριότητα ακολούθησε το 5ετές ομόλογο αναφοράς με 3,4 δισ. ευρώ. Τέλος, από τις 5.545 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ τον Ιούλιο, το 54,2% αφορούσε σε εντολές αγοράς και το 45,8% σε εντολές πώλησης.