Για «πλήρη διάσταση απόψεων» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
Για «πλήρη διάσταση απόψεων» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
«Ο Πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες μας… Θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική απέδωσε και θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.
«Φεύγουμε φτωχότεροι από ό,τι ήρθαμε γιατί δεν πήραμε απαντήσεις στα αιτήματά μας για ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων, για αντιμετώπιση της ακρίβειας, για επίδομα θέρμανσης», υποστήριξε ο κ. Παναγόπουλος επισημαίνοντας ότι «θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική δηλαδή οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν αγωνιστικά στις 6 Σεπτεμβρίου».
Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα δεχθεί κατάργηση του νόμου και κατάτμηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.
Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ τα εξής: «Απαιτήσαμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων».
Πρόσθεσε ότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να κάνουν στροφή για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Σε ερώτηση για το αν η ΔΑΚΕ θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πουπάκης απάντησε ότι η ΔΑΚΕ θα είναι παρούσα στις κινητοποιήσεις, μακριά όμως από σκοπιμότητες.
Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης δήλωσε ότι έχει προτείνει να μην πάει το προεδρείο της ΓΣΕΕ στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.
Στήριξη του εισοδήματος λόγω υψηλού πληθωρισμού ζητεί η ΓΣΕΕ
Όπως γράφει σήμερα η «Ν», η στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων που πλήττεται από την άνοδο του ρεκόρ του πληθωρισμού θα είναι ένα από τα βασικά αιτήματα που επρόκειτο να τεθούν κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας επρόκειτο να επαναφέρει το αίτημά της για εισοδηματική ενίσχυση 1000 ευρώ σε όλα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες εισοδήματος μέσω του πληθωρισμού.
Η λίστα
Παράλληλα, το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα είχε την ευκαιρία να θέσει και μια σειρά άλλων αιτημάτων στα οποία περιλαμβάνονται επίσης:
Τη στήριξη με επιπλέον πόρους των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα αυτών που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων (όπως είναι ο ΟΑΕΕ) στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.
Ειδικά επιδόματα στήριξης χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με πρώτη την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης 800 ευρώ για τους επόμενους μήνες.
Τη διαβεβαίωση ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα αποτελέσουν στόχο στην προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2009.
Την απόσυρση της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο σύμφωνα με την οποία καταργούνται συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και το ύψος των αυξήσεων θα ορίζεται από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή και θα εγκρίνονται από τον υπουργό Οικονομίας.
Οι νέες αυξήσεις που έρχονται από το Σεπτέμβριο σε πολλά βασικά είδη δείχνουν, σύμφωνα με τα συνδικάτα, ότι το κύμα ακρίβειας θα συνεχισθεί και ότι δεν μπορεί να ανακοπεί με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και τις «συμφωνίες κυρίων».
Σύμφωνα με την τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα πάρουν αυξήσεις ύψους 3% έως και 5% από την 1η Σεπτεμβρίου και 2% από τον Οκτώβριο.
Για το 2009, η χαμηλότερη αύξηση είναι 5,5% και θα καταβληθεί την 1η Mαΐου στα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων της σύμβασης.
Oι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
«Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει σχεδιάσει μια αρνητική για την Οικονομία πολιτική», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης και επεσήμανε:
«Χρειάζεται μείωση των φόρων για την ανάπτυξη της αγοράς και επενδύσεις κεφαλαίων. Οι πολλές και δυσβάστακτες φορολογίες δρουν σε βάρος της Οικονομίας και της Ανάπτυξης».
Από την πλευρά του ο ΣΥΝ υπογράμμισε πως και η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη ΓΣEΕ εν όψει της ΔΕΘ, επιβεβαίωσε την εμμονή της κυβέρνησης σε μια βαθειά αντικοινωνική, αντιλαϊκή και αδιέξοδη πολιτική.
Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, «τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για άλλη μια φορά θα εστιάζουν την προσοχή τους στους οικονομικά αδύνατους ενώ θα αφήνουν στο απυρόβλητο τους οικονομικά ισχυρούς».
«Καθώς οι αντοχές της κοινωνίας και των εργαζομένων εξαντλούνται, η κυβέρνηση θα λάβει μια ηχηρή απάντηση στη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνεται στις 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του κόμμα της Αριστεράς.
Για άσχημο παιχνίδι που παίζουν σε βάρος της εργατικής τάξης κυβέρνηση - βιομήχανοι- πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κάνει λόγο το ΚΚΕ.
«Προσποιούνται ξεδιάντροπα ότι ενδιαφέρονται για το εισόδημά της, όταν με την πολιτική και τις συμφωνίες τους στηρίζουν την τεράστια κερδοφορία του κεφαλαίου καθηλώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις, οξύνοντας τα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ και προειδοποιεί:
« Η κατάσταση της εργατικής τάξης δεν θα σταματήσει να επιδεινώνεται με τα επιδόματα ελεημοσύνης για τους εξαθλιωμένους που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, προτείνει ο ΣΕΒ και υιοθετεί φορώντας αγωνιστικό προσωπείο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητώντας ψίχουλα. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει και από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα φορολογικά μέτρα που απαιτούν οι βιομήχανοι και η κυβέρνηση σχεδιάζει».