Στη σημασία της πολιτικής βούλησης για την επίλυση των προβλημάτων της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, στάθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γ. Μυλωνάς, κατά την καθιερωμένη συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών του με τους κοινωνικούς εταίρους εν όψει των εγκαινίων της 73ης ΔΕΘ. Ο κ. Μυλωνάς
Στη σημασία της πολιτικής βούλησης για την επίλυση των προβλημάτων της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, στάθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γ. Μυλωνάς, κατά την καθιερωμένη συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών του με τους κοινωνικούς εταίρους εν όψει των εγκαινίων της 73ης ΔΕΘ.
«Όταν το κράτος θέλει κάτι, το καταφέρνει, οπότε μόνον με τη σχετική πολιτική βούληση μπορούν να λυθούν τα χρονίζοντα και διαρκώς διογκούμενα προβλήματα της επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς και πρόσθεσε: «Μόνον έτσι μπορούμε να επιτύχουμε ένα αναπτυξιακό ποιοτικό άλμα, που θα δώσει την απαραίτητη προοπτική στη χώρα και ειδικά στην ελληνική περιφέρεια».
«Είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε μέτρα, γιατί δεν θέλουμε η ελληνική οικονομία να μπει στο καθεστώς επιτήρησης, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα που να δίνουν λύση μακροχρόνια σε προβλήματα, και όχι στα συγκυριακά», παρατήρησε ο κ. Μυλωνάς σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, είπε στον πρωθυπουργό πως η κυβέρνηση μετακυλύει το κόστος που θα έπρεπε να υφίσταται η ίδια, στον ιδιωτικό τομέα. «Το κράτος μας φορτώνει με κόστος, που δεν μπορούμε να αντέξουμε και αυτό είναι καταστροφικό», υπογράμμισε και επεσήμανε τον κίνδυνο αν ληφθούν έκτακτα φορολογικά μέτρα να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο η υγιής φορολογική βάση.
Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό -παρουσία των υπουργών Οικονομίας και Μακεδονίας - Θράκης- ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ ανέλυσε στον πρωθυπουργό την οριακή -όπως τη χαρακτήρισε- κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, από τη γραφειοκρατική λειτουργία του κράτους και από τις απεργίες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μυλωνάς τόνισε τη δυσκολία του κράτους να αναδείξει την υγιή επιχειρηματικότητα σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας, αλλά και τη διαρκή αδυναμία της πολιτείας να θέσει σε προτεραιότητα την ενίσχυση της βιομηχανίας. Παράλληλα, μετέφερε στον πρωθυπουργό την αίσθηση του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία, όπως υπογράμμισε, δρα αναχρονιστικά, δεν ανταποκρίνεται θετικά στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων του ιδιωτικού τομέα και η οποία, σκόπιμα, τις περισσότερες φορές, συντηρεί τη γραφειοκρατία.
Τέλος, η διοίκηση του ΣΒΒΕ παρέθεσε τα διαχρονικά έντονα αναπτυξιακά προβλήματα της Βορείου Ελλάδος, τονίζοντας ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της περιοχής θα πρέπει άμεσα να αναδειχθούν, έτσι ώστε να μπορέσει να ανακτηθεί η αναπτυξιακή της δυναμική.
Ερωτηθείς με τί αισθήματα φεύγει από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό ο κ. Μυλωνάς δήλωσε:
«Θα έλεγα ότι, χωρίς να μας ευχαριστεί, είναι θετική η σταθερότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα θέματα, γιατί και εμείς είμαστε της άποψης ότι η προσαρμογή στα οικονομικά δεδομένα είναι σημαντική, αλλά οι απότομες μανούβρες είναι πάντα επικίνδυνες. Επομένως, δεν μας στεναχωρεί το θέμα της σταθερότητας της οικονομικής πολιτικής. Μας προβληματίζει πιο πολύ το έκτακτο. Και πολύ σημαντικό είναι για εμάς το αύριο. Δηλαδή όταν γίνεται κάτι έκτακτο, θέλουμε να ξέρουμε πιο είναι το επόμενο βήμα και όχι να περιμένουμε πιο είναι το αποτέλεσμα του εκτάκτου, για να δούμε τί θα κάνουμε στη συνέχεια. Μόνο εκεί έχουμε μια ένσταση».
Εξάλλου, σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι μόλις του επιτρέψει το Καταστατικό να γίνουν εκλογές, κατί που όπως σημείωσε, θα γίνει τον Ιανουάριο, θα αποχωρήσει.
Η διοίκηση του ΣΒΒΕ κατέθεσε σειρά προτάσεων στον πρωθυπουργό που στοχεύουν:
α) στη βελτίωση της λειτουργίας και των υπηρεσιών του κράτους που επιδρούν άμεσα στην επιχειρηματικότητα,
β) στην ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, για την περιφερειακή ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση, και,
γ) στην επίλυση ειδικών προβλημάτων που απασχολούν τη βιομηχανία και τα οποία καθημερινά μειώνουν την ανταγωνιστικότητά της.