Συναντίληψη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γιώργος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Σύνδεσμος -τόνισε- θα ήθελε και την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της ζώνης καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, για το θέμα της Εκθεσης (ΔΕΘ) και των πανεπιστημίων. Το ΠΑΣΟΚ θέλει μόνιμη συνεργασία και με τον ΣΒΒΕ, διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου.
Συναντίληψη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γιώργος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου στην Χαριλάου Τρικούπη.
«Τα οποία ζητήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αντιπολιτευτικά όπλα», τόνισε ο Γ. Μυλωνάς και σημείωσε πως το θέμα είναι ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση να θέλουν να λυθούν τα θέματα. «Αν θέλουν μπορούν να τα λύσουν, θέλουμε κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος θα ήθελε και την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της ζώνης καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, για το θέμα της Εκθεσης (ΔΕΘ) και των πανεπιστημίων. Οι βιομήχανοι –τόνισε- θέλουν συναντίληψη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για θέματα όπως η ανάπτυξη της Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας, για τις οποίες -όπως είπε- τα ζητήματα δεν είναι μόνο οικονομικά.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Μυλωνάς έφερε ως παράδειγμα τον τουρισμό και είπε ότι πρέπει να λυθούν γρήγορα χωροταξικά θέματα, «να μην υπάρχουν δεσμεύσεις σε παραμεθόριες περιοχές και να υπάρχουν υποδομές σχεδιασμένες για να προσελκύσουν τουρισμό».
«Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η βιομηχανία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Ελλάδας και θα πρέπει να υποστηριχθεί ή γενικά την βγάζουμε από τον χάρτη και λέμε ότι η Ελλάδα θα "πάει" μόνο με υπηρεσίες ή κάτι άλλο;» έθεσε το ρητορικό ερώτημα ο κ. Μυλωνάς.
Σε ερώτηση για τα «βαρέα και ανθυγιεινά», ο κ. Μυλωνάς είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε, ωστόσο επεσήμανε πως θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι γιατί «οι εποχές είναι διαφορετικές και οι συνθήκες δουλειάς διαφορετικές, δεν πρέπει να γίνονται αδικίες, αλλά θα ήταν κρίμα να μείνουμε εκεί που ήμασταν πριν 40 χρόνια».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των απολύσεων, ο κ. Μυλωνάς παρατήρησε πως «όλοι έχουν τους επιχειρηματίες στην γωνία και τους "βαράνε"», αλλά όπως είπε, «δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως εκείνοι που δημιουργούν κυρίως θέσεις εργασίας, είναι οι επιχειρήσεις και αν οι επιχειρηματίες νιώσουν ανασφαλείς ή θεωρήσουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο και σταματήσουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε θα φανεί η διαφορά».
«Ελαστικοποίηση δεν σημαίνει αδικία, αλλά ότι είμαι ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές και δεν παραβλέπω τι γίνεται στην "γειτονιά μου" και τι ισχύει στις οικονομίες τις οποίες ανταγωνίζομαι. Κανένας δεν μιλάει εις βάρος των εργαζομένων», ξεκαθάρισε ο κ. Μυλωνάς και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αντιπαράθεση, τόνισα και στην περιπέτειά μου σε κάποιους που μιλούσαν για θέματα ταξικά και αντιεξουσιαστικά ότι αυτά ανήκουν σε άλλους αιώνες. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, σήμερα είμαστε με τα μανίκια σηκωμένα και το κεφάλι σκυφτό και "τρέχουμε" είτε είμαστε εργοδότες είτε εργαζόμενοι».
«Αν εργοδότες και εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν να πάνε μπροστά, όλα τα άλλα είναι πολιτικές κουβέντες που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα. Η αγωνία είναι κοινή και αυτό που λέγεται για ανάλγητους επιχειρηματίες είναι μεγάλο λάθος, όλοι έχουν αγωνία να προσφέρουν στους εργαζόμενους καλύτερο εισόδημα και καλύτερες συνθήκες, το θέμα είναι να μπορούν», σημείωσε.
Στην συνάντηση που είχε το προεδρείο του ΣΒΒΕ με τον κ. Παπανδρέου από την μεριά των επιχειρηματιών υπογραμμίστηκε ότι η αγορά δεν πάει καλά και έχει χαθεί η διάθεση δημιουργίας, ενώ -όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- οι επιχειρηματίες αισθάνονται κουρασμένοι γιατί δεν λύνονται θέματα, αλλά γίνονται «πασαλείμματα».
«Οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, ακούνε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και περιμένουν απαντήσεις από αυτό στην ΔΕΘ», ήταν η γενική εκτίμηση στη Χαριλάου Τρικούπη μετά τη συνάντηση με το προεδρείο του ΣΒΒΕ.
Ο Σύνδεσμος καλεσε την αντιπολίτευση να βοηθήσει ώστε να αλλάξει το κλίμα, ενώ έγινε λόγος για πογκρόμ εισπράξεων της κυβέρνησης που, όπως επισημάνθηκε, μετακυλύει στους επιχειρηματίες τη δική της ανικανότητα διαχείρισης.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν το θέμα της Θράκης και η απουσία μακρόχρονης πολιτικής για την περιοχή, η ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Β. Ελλάδα, η παραθεριστική κατοικία, ο ανταγωνισμός ειδικά με την Τουρκία, στην περιοχή, η έλλειψη προδιαγραφών των ελληνικών προϊόντων, θέματα φορολογίας καθώς και θέματα ανάπτυξης ζωνών καινοτομίας.
Ο ΣΒΒΕ ανέφερε ότι περιμένει από το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένες προτάσεις ειδικά για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
«Το ΠΑΣΟΚ θέλει μόνιμη συνεργασία και με τον ΣΒΒΕ»
Στο απόθεμα κυβερνητικής εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το Κίνημα θέλει μόνιμη συνεργασία και με τον ΣΒΒΕ προκειμένου να περάσει από «γενικολογίες και στρατηγικές κατευθύνσεις» σε πρακτικές λύσεις, ώστε να είναι «έτοιμο από την πρώτη μέρα για τη διακυβέρνηση της χώρας».
Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως η χώρα πορεύεται χωρίς σχέδιο και τόνισε ότι στην εποχή της δημιουργίας και της καινοτομίας ο ρόλος της πολιτείας είναι να εξοπλίζει τους πολίτες.
Πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κατασκευές, οι νέες τεχνολογίες και η βιομηχανία τροφίμων, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και τάχθηκε υπέρ των «απλών κανόνων στην φορολογία και των σταθερών νόμων που να προωθούν τις επενδύσεις».
Στη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε μεγάλη έμφαση στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, με τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται στη πρόταση που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα της αποκέντρωσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι έχει συγκεντρωτική αντίληψη γιατί θέλει να ελέγχει.
Τοποθετούμενος τέλος, αναφορικά με τις δυνατότητες της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αποδείξαμε πως μπορούμε να διοργανώσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε καλύτερη Παιδεία και Υγεία;».