Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008 18:30

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ και έχουν βεβαιωθεί κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, για να καταβληθούν το πολύ σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Η ρύθμιση αυτή, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης προβλέπει σημαντικά αλλά όχι χαριστικά κίνητρα για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, στη περίπτωση της εφάπαξ καταβολής προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής (ταμειακής προσαύξησης) καθώς και απαλλαγή από τις φορολογικές προσαυξήσεις σε ποσοστό 50%.

Στην περίπτωση των δόσεων, προβλέπεται η απαλλαγή από τις ταμειακές προσαυξήσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% και 100%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Προβλέπεται επίσης η καταβολή ποσού προκαταβολής 15%.

Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση έχει ορισθεί για τις 20 Νοεμβρίου.

Ρυθμίζονται επίσης, με αντικειμενικές διαδικασίες, οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων, μέχρι 31/12/2008, ο οποίες αφορούν στις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν έως 31/12/2006, δηλαδή τις χρήσεις 2000 έως και 2006. Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι προαιρετική και ως εκ τούτου αυξάνονται οι δυνατότητες των φορολογουμένων, χωρίς να περιορίζονται τα δικαιώματά τους, που πηγάζουν από την κείμενη νομοθεσία. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 9.000.000 € (μέχρι ελεγκτικής αρμοδιότητας Π.Ε.Κ.) ενώ δεν υπάγονται σε αυτή οι εκδότες-λήπτες πλαστών στοιχείων καθώς και οι εκδότες εικονικών και λήπτες εικονικών στοιχείων ως προς τη συναλλαγή. Η διάταξη θα συνδυαστεί με παράταση των παραγραφομένων χρήσεων κατά ένα έτος.

Τέλος, αυξάνεται από 65% σε 80%, από το 2009, το ποσοστό προκαταβολής φόρου των ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ορισμένων άλλων νομικών προσώπων, όπως των αλλοδαπών επιχειρήσεων που λειτουργούν με οποιοδήποτε τύπο εταιρείας και των δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων. Η αύξηση αυτή συμβάλλει στη φορολογική δικαιοσύνη, καθώς η παρακράτηση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι 100%. Συμβάλλει, επίσης, στην εναρμόνιση με ό,τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.