Η κατάργηση, έστω και τώρα, του φόρου επί των συναλλαγών, ήταν μία ευχάριστη είδηση μεταξύ των φορολογικών μέτρων που εξήγγειλε χθες ο κ. Αλογοσκούφης, δήλωσε ο πρόεδρος του Χ.Α.. Για δυσμενέστατη εξέλιξη κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ. Οι επιχειρήσεις θα επαναπροσδιορίσουν τη μερισματική τους πολιτική εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Η κατάργηση, έστω και τώρα, του φόρου επί των συναλλαγών, ήταν μία ευχάριστη είδηση μεταξύ των φορολογικών μέτρων που εξήγγειλε χθες ο κ. Αλογοσκούφης, δήλωσε ο πρόεδρος του Χ.Α., Σπ. Καπράλος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό πως, για τους κατόχους μετοχών που θα αποκτηθούν έως και το τέλος του έτους, το καθεστώς φορολόγησης δεν θα αλλάξει, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή πώλησης των τίτλων αυτών.
Είναι επίσης - αν όχι θετικό - τουλάχιστον δίκαιο το γεγονός ότι ίδιο φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει και για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Ενα τελευταίο θετικό στοιχείο είναι το ότι ο υπολογισμός του φόρου υπεραξίας, η παρακράτηση και απόδοση των χρημάτων στο Δημόσιο θα γίνεται από το Κεντρικό Αποθετήριο (για τους ελληνικούς τίτλους) και, ως εκ τούτου, θα αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση για τα μέλη του Χ.Α.
Από την άλλη, η επιβολή φόρου 10% στα μερίσματα αποτελεί σαφώς ένα ισχυρό αντικίνητρο για επενδύσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ και η επιβολή φόρου υπεραξίας είναι εξέλιξη μη θετική για τους επενδυτές αλλά και για τη ρευστότητα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Καπράλος, αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, καθώς δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες που θα περιληφθούν στο σχετικό νομοσχέδιο. Και αυτό αρκεί για να προκαλείται νευρικότητα και ανησυχία.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ
Τα εξαγγελθέντα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών μέτρα αποτελούν δυσμενέστατη εξέλιξη για το ελληνικό Χρηματιστήριο και περισσότερο για την ελληνική οικονομία, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλ. Μωραϊτάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως:
* Το οικονομικό επιτελείο στηρίζεται στο ότι θα πιάνει τις μεταβιβάσεις μετοχών μέσω του Αποθετηρίου Αθηνών και ως εκ τούτου μπορεί ο φόρος υπεραξίας να εφαρμοστεί στην πράξη. Τονίζεται όμως ότι δεν μπορεί να πιάσει τις εσωτερικές μεταβιβάσεις μέσα στον ίδιο θεματοφύλακα και τέτοιοι θεματοφύλακες είναι οι 7 μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που θα ωφεληθούν από την εφαρμογή αυτού του μέτρου.
* Δεν θα μπορεί να πιάσει, γιατί εξαιρεί, τα Αμοιβαία Κεφάλαια Λουξεμβούργου και λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία μπορεί να σχηματίσει κανείς άνετα με ελάχιστο ποσό 3 εκατ. ευρώ ή/και λιγότερο σε μικρές ΑΕΔΑΚ.
* Ως παρενέργεια αυτού του μέτρου, οι ελληνικές εταιρείες θα προτιμούν να εισάγονται στο εξής και να διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια και πλατφόρμες, όπου το άγρυπνο μάτι του Αποθετηρίου Αθηνών δεν θα μπορεί να συλλάβει τις μεταβιβάσεις. Οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου, να διαπραγματεύονται παράλληλα και στην Ελλάδα οι 27 ναυτιλιακές εταιρείες που διαπραγματεύονται αυτήν την στιγμή σε ξένα χρηματιστήρια, θα μειωθούν ή/και θα εκλείψουν.
* Δεν λαμβάνει υπόψη του κατά τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας τις ζημιές (υποαξίες) που προκαλούνται. Αυτό, κατά την άποψή μας, εγείρει ενστάσεις συνταγματικότητας και είναι βέβαιο ότι οι συνταγματολόγοι της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής και της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής θα το εξετάσουν.
* Δεν λαμβάνει υπόψη τους φορολογικούς συντελεστές και τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών των γειτονικών χωρών, Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, που είναι χαμηλότερα από τα ελληνικά, και την πιθανότητα μετανάστευσης κεφαλαίων και εταιρειών.
* Δεν λαμβάνει υπόψη ότι το παρακρατούμενο μέρισμα θα λαμβάνεται πίσω από πρόσωπα χώρας που η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης. Η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης, όμως, δεν υπάρχει με τα νησιά Cayman, Virgin κ.λπ., στα οποία έχει έδρα η πλειονότητα των hedge funds. Για τους επενδυτές αυτούς, το ελληνικό χρηματιστήριο θα γίνει λιγότερο ελκυστικό κατά ποσοστό 10% επί των κερδών.
* Δεν ανακοινώθηκε τίποτα για να προσελκυσθούν τα ελληνικά κεφάλαια που αρμενίζουν σε ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες θα κερδίσουν και από αυτήν τη φορολόγηση. Πρέπει επιτέλους οι ελληνικές αγελάδες, που δίνουν γάλα στους ξένους, να αξιοποιηθούν υπέρ της ελληνικής οικονομίας. Θα αναμένουμε τις λεπτομέρειες των μέτρων.
Οι θεσμικοί
Την εκτίμησή του ότι οι επιχειρήσεις θα επαναπροσδιορίσουν τη μερισματική τους πολιτική, μετά την εφαρμογή του νόμου περί φορολόγησης των μερισμάτων, αλλά και ότι οι ξένοι θεσμικοί θεωρούν δικαιότερο ένα σύστημα φορολόγησης υπεραξιών έναντι του ισχύοντος φόρου επί των συναλλαγών, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, Αρης Ξενόφος. Παράλληλα, σημείωσε ότι η στάση που θα ακολουθηθεί από τους θεσμικούς θα προσδιοριστεί, εφόσον ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας διάταξης.