Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 10:39

OTE: Αύξηση κερδών κατά 16,6% στο δεύτερο τρίμηνο

Σε 159,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ ενισχυμένα κατά 16,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ανήλθε στα € 1,590,5 εκατ., αυξημένος κατά 2,5%.

Σε 159,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ ενισχυμένα κατά 16,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί στα 136,6 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατά το Β’ τρίμηνο του 2008 ανήλθε στα € 1,590,5 εκατ., αυξημένος κατά 2,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει κυρίως τις ισχυρές επιδόσεις της κινητής τηλεφωνίας, καθώς και την αύξηση των εσόδων από μισθώσεις κυκλωμάτων / data, πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και παροχή υπηρεσιών, ιδιαίτερα από τη συνεγκατάσταση των παρόχων και την πρόσβαση στον τοπικό βρόγχο (LLU).

Εξαιρουμένων των εσόδων της θυγατρικής InfOTE, η οποία πωλήθηκε το Δ’ τρίμηνο του 2007, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά 3,5% το Β’ τρίμηνο του 2008.

Στο πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ έφθασαν τα 300,4 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 8,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 3.128 εκατ. ευρώ έναντι 3.059,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2007.

Δηλώσεις Π. Βουρλούμη

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ κατά το Β’ τρίμηνο 2008, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: «Το τρίμηνο αυτό ήταν ένα ακόμη καλό τρίμηνο για τον OTE. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι δραστηριότητες της σταθερής μας τηλεφωνίας στην Ελλάδα, σημείωσαν αυξανόμενο περιθώριο EBITDA Α’ εξαμήνου, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για μείωση του κόστους. Η RomTelecom εφάρμοσε ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόωρης αποχώρησης προσωπικού, το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην μελλοντική της κερδοφορία. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία διατηρήσαμε υπό έλεγχο την απώλεια πελατών και προωθήσαμε δυναμικά την ευρυζωνικότητα με στόχο τη σύγκλιση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι δραστηριότητές μας στο τομέα της κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν δυναμική ανάπτυξη, κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς σε όλες τις χώρες που έχουμε παρουσία και δικαιώνοντας απόλυτα την απόφασή μας να αποκτήσουμε τον έλεγχο του 100% της Cosmote. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας διευκολύνει την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών σύγκλισης, ενώ το δίκτυο καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πελατειακής μας βάσης στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Για πρώτη φορά στο Β’ τρίμηνο 2008 η COSMOTE Ρουμανίας καταγράφει θετικό EBITDA, γεγονός που αποτελεί ένα αξιοσημείωτο ορόσημο.

Οι προοπτικές μας είναι επίσης εξίσου θετικές: Πρόσφατα υπογράφτηκε η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας με την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Έχουμε ήδη αρχίσει να διερευνούμε κοινούς τομείς ανάπτυξης με το νέο μας εταίρο, την Deutsche Telekom, που θα ενισχύσουν τη δυνατότητα μείωσης του κόστους, όπως για παράδειγμα στις προμήθειες, ενώ, μακροπρόθεσμα, σε τομείς όπως τα δίκτυα οπτικών ινών νέας γενιάς, θα οδηγήσουν σε νέες ευκαιρίες κερδοφορίας. Επίσης, συνεργαζόμαστε στενά με τις κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Σερβίας, που έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους να εισάγουν στο χρηματιστήριο την RomTelecom και την Telecom Serbia. Συνολικά, προχωράμε καλά. Ανταπεξερχόμαστε στην αναπόφευκτη πραγματικότητα στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας, αναπτυσσόμαστε περαιτέρω στη κινητή τηλεφωνία, ενώ παραμένουμε συνεχώς σε εγρήγορση στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αγορές που δραστηριοποιούμαστε.»