Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008 00:01

Τόνωση ηθικού στις αγορές

Το σχέδιο δημοσιονομικών μέτρων της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται τελικά ότι «τόνωσε» την οικονομία και εμμέσως... το ηθικό των επενδυτών.

Το σχέδιο δημοσιονομικών μέτρων της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται τελικά ότι «τόνωσε» την οικονομία και εμμέσως... το ηθικό των επενδυτών.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία βάσει των οποίων η αμερικανική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμούς 3,3% το δεύτερο τρίμηνο χάρη στα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και τις ισχυρές εξαγωγές πυροδότησαν μίνι ράλι των χρηματιστηριακών δεικτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν ούτε από την προειδοποίηση για ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το δεύτερο εξάμηνο και έσπευσαν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές.

Στη Wall Street την άνοδο οδήγησε ο χρηματοπιστωτικός και ο μεταποιητικός κλάδος. «¶λμα» 25% κατέγραψε ο τίτλος της ασφαλίστριας ομολόγων MBIA, η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την αντασφάλιση δημοτικών ομολόγων ύψους 184 δισ. δολαρίων, ενώ η American International Group παρουσίασε τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων τεσσάρων περίπου εβδομάδων.

Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι Fannie Mae και Freddie Mac με τις μετοχές του να ενισχύονται χθες σε ποσοστό 7% και 10% αντίστοιχα, καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση για αλλαγές στην ομάδα των διευθυντικών στελεχών.

Στους μεγάλους πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης ήταν επίσης ο κολοσσός κατασκευής εξοπλισμού εκσκαφής Caterpillar.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Dow Jones κατέγραφε ενδοσυνεδριακά κέρδη περίπου 200 μονάδων (1,7%), ενώ ο S&P είχε άνοδο άνω του 1%. Στο χρηματιστήριο του Nasdaq ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας είχε κέρδη έως και 1,5%.

Ημέρα σημαντικών κερδών ήταν η χθεσινή και για τη γηραιά ήπειρο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.190,1 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,5%. Εξακολουθεί ωστόσο να παρουσιάζει απώλειες 31% από τις αρχές του έτους.

Και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές πρωταγωνίστησαν οι τράπεζες, με τη γαλλική Credit Agricole να κάνει άλμα 9%, παρά την ανακοίνωση για κατακόρυφη πτώση των κερδών τριμήνου. Σημαντική άνοδο είχαν επίσης οι βρετανικές Barclays (5,8%), ΗΒΟS (4,2%) και Royal Bank of Scotland (3,7%).

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE100 στο Λονδίνο είχε κέρδη 1,3%, o DAX στη Φραγκφούρτη 1,6%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε σε ποσοστό 2%. Στο Τόκιο ο Nikkei τερμάτισε με άνοδο 0,12%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ