Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2008 10:39

Ενισχύονται οι τιμές πετρελαίου εν αναμονή του Γκούσταβ

Κέρδη άνω του ενός δολαρίου καταγράφουν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, μετά την απόφαση αρκετών πετρελαϊκών ομίλων να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις τους στον Κόλπο του Μεξικού και να διακόψουν το σύνολο σχεδόν της offshore παραγωγής τους στην περιοχή, εν αναμονή του τυφώνα Γκουστάβ.

Κέρδη άνω του ενός δολαρίου καταγράφουν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, μετά την απόφαση αρκετών πετρελαϊκών ομίλων να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις τους στον Κόλπο του Μεξικού και να διακόψουν το σύνολο σχεδόν της offshore παραγωγής τους στην περιοχή, εν αναμονή του τυφώνα Γκούσταβ.

Οι αγορές τηρούν πάντως στάση αναμονής, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο τυφώνας θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο πέρασμά του από τη Λουιζιάνα, το οποίο αναμένεται αργότερα σήμερα.

Στις 10.14 ώρα Ελλάδος, η τιμή του αμερικανικού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου ενισχυόταν κατά 1,54 δολάρια στα 117 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, είχε ενισχυθεί πάνω από τα 118 δολάρια, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο NYMEX.

Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ενισχυόταν κατά 1,45 δολάρια στα 115,50 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» παραμένουν κοντά στα χαμηλά τριών μηνών των 111 δολαρίων περίπου, στα οποία υποχώρησαν τον Αύγουστο, με την αγορά να παραμένει επιφυλακτική παρά τη μεγάλη πτώση τους από τα ιστορικά ρεκόρ του Ιουλίου.

«Αυτή είναι σίγουρα μια επικίνδυνη καταιγίδα, ωστόσο πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας να δει (αν θα υπάρξουν) προβλήματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τους αγωγούς, προτού προχωρήσει σε κάποια σημαντική κίνηση», επισημαίνει αναλυτής της National Bank of Australia.