Μέσα στο 2009, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την αρχική εξαγγελία, αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετοχοποίηση της εταιρείας διαχείρισης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Μέσα στο 2009, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την αρχική εξαγγελία, αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετοχοποίηση της εταιρείας διαχείρισης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Στο διάστημα που μεσολαβεί αναμένεται ότι η Hochtief η οποία κατέχει το 40,01% στην εταιρεία διαχείρισης (το ελληνικό Δημόσιο κατέχει 55% και η οικογένεια Κοπελούζου το υπόλοιπο 4,99%) θα αποφασίσει για τη συμμετοχή της στη μετοχοποίηση του αεροδρομίου την οποία το Δημόσιο τη συναρτά και με την παράταση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου.
Συγκεκριμένα το Δημόσιο και μετά την έλευση του κ. Λουκά Παπάζογλου από τη θέση του γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας εμμένει στην θέση του ότι ο χρόνος παράτασης της σύμβασης εξαρτάται άμεσα από την προώθηση της μετοχοποίησης.
Ποσοστό 25%-35%
Ο σχεδιασμός της ελληνική κυβέρνησης είναι να υπάρξει κοινή συμφωνία για την είσοδο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ποσοστό το οποίο αρχικά υπολογίζεται στο 25% -35% του μετοχικού κεφαλαίου.
Οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι -μέχρι στιγμής- να προχωρήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προηγηθεί της μετοχοποίησης, μειώνοντας παράλληλα και το ποσοστό τους στην εταιρία διαχείρισης. Από την άλλη το ελληνικό Δημόσιο δεν θέλει μέσω της ίδιας διαδικασίας να χάσει το πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία.
Η Hochtief από την άλλη θα επιμείνει στην ανανέωση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου για 10 χρόνια, ή και περισσότερα προκειμένου να μειώσει το υπερβολικά υψηλά τέλη αεροδρομίου που καθιστούν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 3ο ακριβότερο αεροδρόμιο του κόσμου.
Το ελληνικό Δημόσιο έχει αφήσει ανοικτές δύο εκδοχές. Η πρώτη αφορά την περίπτωση που η Hochtief δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και είναι να προχωρήσει στη μετοχοποίηση, με το ποσοστό του Δημοσίου να μην πέφτει κάτω από το 33,5% αλλά και η παράταση της σύμβασης να μην υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Αν όμως η Hochtief διαθέσει στο Χ.Α. ποσοστό το οποίο καλύπτει τις απαιτήσεις του Δημοσίου, τότε είναι ενδεχόμενο η παράταση της σύμβασης να φτάσει και τα 10 χρόνια.