Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 14:14

Τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε

Τον θεμέλιο λίθο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας στο Μπέλενε, έπειτα από τη διακοπή της λειτουργίας τμήματος του σταθμού του Κοζλοντούι, έθεσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σεργκέι Στανίσεφ. Ο σταθμός θα διαθέτει δύο αντιδραστήρες νέας γενιάς, ισχύος 1.000 ΜW έκαστος.

Τον θεμέλιο λίθο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας στο Μπέλενε, έπειτα από τη διακοπή της λειτουργίας τμήματος του σταθμού του Κοζλοντούι, έθεσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σεργκέι Στανίσεφ.

«Η πυρηνική ενέργεια και η ανάπτυξη θα εγγυηθούν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στανίσεφ κατά την τελετή της θεμελίωσης.

Ο πυρηνικός σταθμός του Μπέλενε θα διαθέτει δύο αντιδραστήρες νέας γενιάς, ισχύος 1.000 ΜW έκαστος. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Πέταρ Ντιμιτρόφ, ο πρώτος θα αρχίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ ο δεύτερος τον Ιούνιο του 2014.

Ο πυρηνικός σταθμός θα κατασκευασθεί από τη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport. Το ύψος του συμβολαίου για την υλοποίηση του έργου ανήλθε σε 3,977 δισ. ευρώ.