Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 08:13

BHP: Αναστολή δραστηριοτήτων στη Δυτική Αυστραλία

Ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Δυτική Αυστραλία η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο BHP Billiton, μετά το δεύτερο εργατικό ατύχημα σε δύο εβδομάδες, διακόπτοντας την παραγωγή σε ορυχεία που προμηθεύουν με το περίπου 14% τις ετήσιες παγκόσμιες εξαγωγές. Η αστυνομία ερευνά τον θάνατο στον οποίο εμπλέκεται υπάλληλος σκέλους της BHP που διαχειρίζεται το ορυχείο Yandi.

Ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Δυτική Αυστραλία η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο BHP Billiton, μετά το δεύτερο εργατικό ατύχημα σε δύο εβδομάδες, διακόπτοντας την παραγωγή σε ορυχεία που προμηθεύουν με το περίπου 14% τις ετήσιες παγκόσμιες εξαγωγές.

«Ολες οι δραστηριότητές μας στη Δυτική Αυστραλία ανεστάλησαν εκτός από αναγκαίες υπηρεσίες», ανέφερε από τηλεφώνου η Samantha Evans, εκπρόσωπος της BHP στη Μελβούρνη. Η εξόρυξη σταμάτησε χθες βράδυ και είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν η BHP θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, λόγω ανωτέρας βίας, είπε η Evans.

Οι προμήθειες σιδηρομεταλλεύματος από την Αυστραλία, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής στον κόσμο, μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Rio Tinto ότι σταματά την παραγωγή λόγω «ανωτέρας βίας» μετά από ζημίες που προκλήθηκαν στο σημείο φόρτωσης στο λιμάνι Cape Lambert. Οι τιμές σε μετρητά διαπραγματεύονται περίπου στο διπλάσιο των τιμών των ετήσιων συμβολαίων εξ αιτίας της ζήτησης από τους μύλους στην Κίνα.

Οι μετοχές της ΒHP υποχώρησαν έως 2,2% φθάνοντας στα 36,30 δολ. Αυστραλίας η μία. Διαπραγματεύθηκαν στα 37,06 δολ. Αυστραλίας στις 12:57 μ.μ. στο Χρηματιστήριο του Σύδνεϋ. Η εταιρεία παρήγαγε 111 εκατ. μετρικούς τόνους σιδηρομεταλλεύματος τη χρονιά που έληξε στις 30 Ιουνίου. Οι μετοχές της Rio Tinto σημείωσαν απώλειες 0,5% φθάνοντας στα 111 δολ. Αυστραλίας η μία.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία ερευνά τον θάνατο στον οποίο εμπλέκεται υπάλληλος της HWE Mining, the Leighton Holdings Ltd., σκέλους της BHP που διαχειρίζεται το ορυχείο Yandi, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της BHP. Επίσης, ένας εργαζόμενος βρήκε τον θάνατο σε εργατικό ατύχημα στο ίδιο ορυχείο την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή των δραστηριοτήτων του.