Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2008 10:53

Σημαντική άνοδος των τιμών πετρελαίου

¶νοδο σχεδόν δύο δολαρίων σημειώνουν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», ανακάμπτοντας από τα χαμηλά πέντε μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι ο τυφώνας «Ike» θα πλήξει τον Κόλπο του Μεξικού. Στην αύξηση των τιμών συμβάλει και η διάσωση των Fannie Mae και Freddie Mac από την αμερικανική κυβέρνηση.

¶νοδο σχεδόν δύο δολαρίων σημειώνουν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», ανακάμπτοντας από τα χαμηλά πέντε μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι ο τυφώνας «Ike» θα πλήξει τον Κόλπο του Μεξικού.

Στην αύξηση των τιμών συμβάλει και η διάσωση των προβληματικών εταιρειών χρηματοδότησης ενυπόθηκου χρέους Fannie Mae και Freddie Mac από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επηρέασε θετικά τις προβλέψεις για την οικονομία.

Σημειώνεται ότι οι αγορές αναμένουν την απόφαση που θα λάβει αύριο ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) σχετικά με τα επίπεδα της παραγωγής του. Όπως εκτιμά η πλειονότητα των αναλυτών, οι υπουργοί των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα ανώτερα επίπεδα της παραγωγής τους.

Στις 9.55’ ώρα Ελλάδος, η τιμή του αμερικανικού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου ενισχυόταν κατά 1,75 δολάρια στα 107,98 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, είχαν εκτιναχθεί έως και 2,89 δολάρια.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν στα 105,48 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 1,39 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο τυφώνας «Ike», ο οποίος υποβαθμίστηκε χθες στην Κατηγορία 3, αναμένεται να ενισχυθεί εκ νέου καθώς θα εισέρχεται στον Κόλπο του Μεξικού και να αναβαθμιστεί και πάλι στην Κατηγορία 4.