Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2008 15:45

ΥΠΑΝ: Υπουργική απόφαση για τον τρόπο επιβολής των προστίμων

Τις ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο επιβολής των χρηματικών προστίμων από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, σύμφωνα με το ν. 3668/2008 (ΦΕΚ 112/Α/18-6-2008), καθορίζει με απόφαση που εξέδωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το νόμο, τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να επιβάλλουν στους παραβάτες, άμεσα, κατά τον έλεγχο διοικητικά πρόστιμα, που φτάνουν και τα 2.000 ευρώ και να παραπέμψουν την υπόθεση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων. Στη συνέχεια υποχρεούνται να διαβιβάζουν, εντός πέντε ημερών, τη σχετική έκθεση ώστε οι αρμόδιες αρχές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα από την απόφαση πρόστιμα. Τα πρόστιμα αυτά μπορούν να φτάσουν και τα 30.000, ανάλογα την παράβαση, ή να προσδιοριστούν σε ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου.

Σε απάντηση ενστάσεων Νομαρχιών, ότι αδυνατούν να προβούν σε επιβολή προστίμων σε πρατήρια υγρών καυσίμων, λόγω μη έκδοσης της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, με επιστολή της, η αρμόδια Διεύθυνση Τιμών Βιομ/κων Προϊόντων & Φαρμάκων έχει διευκρινίσει από τις 20 Αυγούστου ότι η επιβολή του προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα κατά τη διαπίστωση της παράβασης προκύπτει ευθέως, χωρίς καμία περαιτέρω προϋπόθεση, από το ίδιο το κείμενο του ν. 3668/08 (άρθρο 3).

Επίσης, η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11 του ν. 3668/08, αναφέρεται σε απολύτως τεχνικά θέματα, η μη ρύθμιση των οποίων δεν μπορούσε να αναστείλει την εφαρμογή των κυρωτικών ρυθμίσεων του νόμου αυτού.

Με την έκδοση της απόφασης αυτής, αποσαφηνίζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες της διαδικασίας επιβολής προστίμων βάσει του Αγορανομικού Κώδικα και του Ν. 3668/2008, συνεπώς εκλείπει κάθε «δικαιολογία» αδυναμίας εφαρμογής αποτελεσματικού αγορανομικού ελέγχου, επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης στην ανακοίνωσή του.