Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2001 08:26

Αυξήθηκε η τιμή του αργού εν όψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ

Aύξηση, στα υψηλότερα επίπεδα των έξι εβδομάδων, σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου, εν όψει της συμφωνίας των μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, προκειμένου να ενισχύσουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η ζήτησή του υποχώρησε μετά τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Την στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου, κέρδισαν συνολικά 18% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι υπουργοί Πετρελαίου ανακοίνωσαν ότι η ζήτηση θα μειωθεί τους ερχόμενους μήνες, καθώς έρχεται η Ανοιξη στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Βόρειο Ασία, στις οποίες αναλογούν περίπου τα 2/3 της παγκόσμιας ζήτησης σε αργό.

Η μείωση της παραγωγής, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi, κατά την άφιξή του στη Βιέννη για την αυριανή συνάντηση των χωρών-μελών του Οργανισμού, θα είναι περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα η οποία αποτελεί το 5,6% της σημερινής παραγωγής.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για παράδοση Φεβρουαρίου, αυξήθηκε κατά 39 σεντς ή 1,3% σε 30,44 δολάρια το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του New York Mercantile Exchange και ήταν η υψηλότερη από τις 5 Δεκεμβρίου του 2000.