Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008 17:26

H ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αναχωρεί σήμερα το βράδυ για τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα άτυπα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία πραγματοποιούνται αύριο και μεθαύριο (12-13/9/2008).

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αναχωρεί σήμερα το βράδυ για τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα άτυπα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία πραγματοποιούνται αύριο και μεθαύριο (12-13/9/2008).

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων.

Α. ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Οικονομική κατάσταση και ενδιάμεσες προβλέψεις της Ε. Επιτροπής.

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, υπό το φως των τελευταίων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ε.Κ.Τ.

2. Συζήτηση για τη διακυβέρνηση και την εξωτερική εκπροσώπηση της ευρωζώνης.

Η συζήτηση θα γίνει με βάση σχετική έκθεση της Ε. Επιτροπής

3. Εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου στις 7 Ιουλίου 2008, η Σλοβακία βρίσκεται στη διαδικασία της προετοιμασίας για την εισαγωγή του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2009.

Β. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN:

1. Ένωση για τη Μεσόγειο και Μηχανισμός Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης.

Κατά το γεύμα εργασίας, θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα της προετοιμασίας της κοινής Συνόδου των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε. και Μεσογειακών Χωρών – Εταίρων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 7/10/08, με αντικείμενο τη Διαδικασία της Βαρκελώνης για την Ένωση για τη Μεσόγειο και το Μηχανισμό Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης.

2. Ενίσχυση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής διάστασης των Συνόδων της Ε.Ε. με τρίτες χώρες

Κατά το γεύμα εργασίας των Υπουργών αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της προετοιμασίας των συνόδων κορυφής της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, βάσει σχετικών προτάσεων της Ε. Επιτροπής και της Προεδρίας. Στόχο των προτάσεων αυτών αποτελεί η ενίσχυση της συνεισφοράς του Συμβουλίου ECOFIN στην προετοιμασία του οικονομικού διαλόγου που διεξάγεται σε επίπεδο κορυφής με τις χώρες αυτές, ο οποίος αφορά κυρίως τους ακόλουθους δυο τομείς:

• Τη μακροοικονομική πολιτική (με τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Ν. Κορέα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ν. Αφρική, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τα κ-μ της ASEM και τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες).

• Τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (με την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις Η.Π.Α.

3. Ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ε.Ε.:

(i) Εκτίμηση των πρόσφατων τάσεων στις χρηματαγορές και αξιολόγηση της εφαρμογής του Χρονοδιαγράμματος για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης

Η συζήτηση θα βασισθεί σε έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (EFC), η οποία συνοψίζει τις κύριες εξελίξεις και κινδύνους στις χρηματαγορές της Ε.Ε. μετά τον Απρίλιο του 2008 και αξιολογεί την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη του Οκτωβρίου 2007 σχετικά με τις δράσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

(ii) Εφαρμογή του Χρονοδιαγράμματος για την εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

Το Συμβούλιο ECOFIN της 14/5/2008 αναγνώρισε την ανάγκη για πλήρη και έγκαιρη αναθεώρηση του πλαισίου Lamfalussy για τη χρηματοοικονομική εποπτεία, επικαιροποιώντας το σχετικό οδικό χάρτη που είχε καταρτιστεί τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 2007, με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων ως το τέλος του 2008.

4. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (Πρόγευμα της 13ης Σεπτεμβρίου 2008)

H Ε. Επιτροπή έχει προτείνει την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη συνολική αναμόρφωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σε δύο στάδια. Η Γαλλική Προεδρία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξευρεθεί μια αποδεκτή από όλους συμβιβαστική λύση, έχει υποβάλλει για συζήτηση και έγκριση ένα γενικό πλαίσιο αρχών που πρέπει να διέπει το καθεστώς των συντελεστών Φ.Π.Α.

5. Ανάλυση της τρέχουσας μακροοικονομικής κατάστασης στην Ε.Ε.

(i) Συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. στην οικονομική επιβράδυνση

(ii) Με βάση τη γενική διαπίστωση ότι η παρούσα διεθνής οικονομική επιβράδυνση συνεπάγεται σε μεγάλο βαθμό κοινές προκλήσεις για όλα τα κ-μ της Ε.Ε., η Προεδρία καλεί για μια συντονισμένη απάντηση σε κοινοτικό επίπεδο, η οποία θα βασίζεται στην από κοινού ανάλυση των προβλημάτων αλλά θα λαμβάνει υπόψη και τυχόν εθνικές ιδιαιτερότητες.

(iii) Ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ε. Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Θα συζητηθεί η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, βάσει των ενδιάμεσων προβλέψεων της Ε. Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με την Ε. Επιτροπή, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 1,4% του ΑΕΠ το 2008 για το σύνολο της Ε.Ε. (1,3% για τις χώρες της ευρωζώνης), δηλαδή προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη του Απριλίου. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 3,8% για την Ε.Ε. και στο 3,6% για την ευρωζώνη. Η πρόβλεψη αυτή αναθεωρήθηκε προς τα πάνω συγκριτικά με την προηγούμενη του Απριλίου. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης θα κυμανθεί από 1,1% ως 1,7% για το 2008 και από 0,6% ως 1,8% το 2009, για τις χώρες της ευρωζώνης. Επίσης, ο μέσος ρυθμός αύξησης του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να κυμανθεί από 3,4% ως 3,6% για το 2008 και από 2,3% ως 2,9% το 2009.

(iv) Κατάλληλες μακροοικονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές και συνεισφορά της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως για τις ΜΜΕ

Στο πλαίσιο της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές άτυπο Συμβούλιο ECOFIN σχετικά με την υιοθέτηση των κατάλληλων μακροοικονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της παρούσας οικονομικής επιβράδυνσης, αναμένεται να παρουσιασθούν από τον πρόεδρο του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Maystadt προτάσεις για την δυνατότητα συμβολής του Ομίλου στην προσπάθεια αυτή και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

(v) Τρέχουσα κατάσταση στις αγορές πετρελαίου και προτεινόμενα μέτρα για την άμβλυνση του αντίκτυπου από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων

Θα παρουσιασθεί Έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου και το ρόλο που έπαιξαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στη διαμόρφωσή τους. Η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε συνεχή άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 με αποκορύφωμα τον Ιούλιο 2008 που ανήλθε στα 148 δολάρια το βαρέλι πριν υποχωρήσουν από τον Αύγουστο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έχει επεξεργαστεί μέτρα στο πλαίσιο της πολιτικής για την Ενέργεια και την Κλιματική αλλαγή, η εφαρμογή των οποίων απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.