Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008 07:40

Βενεζουέλα: Απειλές Τσάβες για παύση της πώλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες απείλησε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, "εάν γίνουν επιθετικές απέναντι στη Βενεζουέλα".

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες απείλησε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, "εάν γίνουν επιθετικές απέναντι στη Βενεζουέλα".

Ο Ούγο Τσάβες είχε αποφασίσει νωρίτερα την απέλαση του πρεσβευτή των ΗΠΑ από τη χώρα, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και των αριστερών κυβερνήσεων στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

"Πηγαίνετε στην κόλαση Αμερικανάκια, είμαστε περήφανος λαός, πηγαίνετε στην κόλαση 100 φορές", φώναξε ο Τσάβες, μιλώντας σε συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Η Βενεζουέλα είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές αργού πετρελαίου για τις ΗΠΑ, παρά την αντιπαλότητα μεταξύ της κυβέρνησης Μπους και του Ούγο Τσάβες.

Η απόφαση του προέδρου της Βενεζουέλας να απελάσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ και η απειλή ότι θα διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου, ακολουθούν την απόφαση του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Τσάβες, να απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λα Παζ, με την κατηγορία ότι πυροδοτεί τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες στη χώρα. Οι ΗΠΑ απάντησαν στη Βολιβία δίνοντας εντολή στον Βολιβιανό πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τη χώρα.

"Ο πρεσβευτής των γιάνκις στο Καράκας έχει 72 ώρες να φύγει από τη Βενεζουέλα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τη Βολιβία. Θα στείλουμε πρεσβευτή όταν υπάρξει νέα κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες - μία κυβέρνηση που θα σέβεται τους λαούς της Λατινικής Αμερικής", δήλωσε ο Ούγο Τσάβες.

Πάντως οι ΗΠΑ δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για την απέλαση. "Εχουμε δει τις πληροφορίες αυτές, αλλά δεν έχουμε λάβει κάποια ενημέρωση από τις αρμόζουσες διπλωματικές οδούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νοέλ Κλέι.