Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 18:58

«Μαύρη Δευτέρα» στα χρηματιστήρια

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στον απόηχο της είδησης ότι η Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση. Ισχυρές πιέσεις στους κλάδους τραπεζών και ενέργειας. Μαζικές ρευστοποιήσεις επικρατούσαν μισή ώρα πριν το κλείσιμο (λίγο πριν τις 22:30) και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στον απόηχο της είδησης ότι η Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση. Μαζικές ρευστοποιήσεις επικρατούσαν μισή ώρα πριν το κλείσιμο (λίγο πριν τις 22:30) και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Bank of America προέβη παράλληλα σε εξαγορά της Merrill Lynch έναντι 50 δισ. δολ., ενώ έντονη είναι η φημολογία για επιπλέον διαγραφές δανείων 5 δισ. δολ. από την ελβετική τράπεζα UBS και για σημαντικά προβλήματα της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας AIG.

Έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης της διατραπεζικής ρευστότητας ανακοίνωσε η Fed, ενώ ενισχύεται η φημολογία για μείωση των επιτοκίων του δολαρίου και του ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ θα παράσχει οικονομική στήριξη όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο «μετά τον συνδυασμό των διαφορετικών κρίσεων», δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής του, Ντομινίκ Στρος – Καν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.

«Η κατάρρευση της Lehman εντείνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο να κηρύξουν πτώχευση και άλλες τράπεζες», επισημαίνει η Global Insight.

«Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά. Εκτιμούμε ότι η αστάθεια θα διατηρηθεί στο άμεσο μέλλον», αναφέρει η Landesbank Berlin.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφώθηκε στις 1.119,47 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 16 Ιουλίου, σημειώνοντας μεγάλη πτώση κατά 3,7%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.204,2 μονάδες (-3,92%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.168,97 μονάδες (-3,78%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 6.064,16 μονάδες (-2,74%). Οι μετοχές των τραπεζών UBS, Royal Bank of Scotland, HBOS, Societe Generale και Deutsche Bank σημείωσαν πτώση μεταξύ 7% και 19%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο ενεργειακός κλάδος λόγω της «βουτιάς» των τιμών του μαύρου χρυσού.

Οι μετοχές της Total και της Royal Dutch Shell σημείωσαν πτώση κατά 5% και 4,4% αντιστοίχως.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones λίγο μετά τις 22:00 κατέγραφε απώλειες πάνω από 400 μονάδες (-3,68%), ενώ ο S & P και ο Nasdaq υποχωρούσαν περισσότερο από το 3%.

Πηγή: Reuters