Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008 10:46

ΥΠΟΙΟ: Το δημόσιο έλλειμμα ίσως υπερβεί το 3%

Το ενδεχόμενο το έλλειμμα του 2007 να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ άφησε και σήμερα ανοιχτό ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Είμαστε πάλι στην περιοχή του 3% και με τις διεθνείς αναταράξεις θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε το όριο αυτό, σημείωσε ο υπουργός.

Το ενδεχόμενο το έλλειμμα του 2007 να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ άφησε και σήμερα ανοιχτό ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

Είμαστε πάλι στην περιοχή του 3% και με τις διεθνείς αναταράξεις θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε το όριο αυτό, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στο ρ/σ Σκάι.

Αναφερόμενος στην έρευνα για τα δημοσιονομικά στοιχεία, που ξεκίνησε στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπεία της Eurostat εν όψει των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε τη Δευτέρα τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της Eurostat και της ΕΣΥΕ για το έλλειμμα του 2007. Ακόμη και αν υπάρξει κάποια υπέρβαση του ορίου του 3%, αυτή δεν θα αποτελέσει διατηρήσιμη και μόνιμη υπέρβαση των στοιχείων του συμφώνου σταθερότητας».

Με πιο απλά λόγια, όπως σημειώνει η «Ναυτεμπορική», ο υπουργός είπε ότι το «άλλοθι» της Ελλάδας για την υπέρβαση του 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα του προηγούμενου χρόνου θα είναι οι έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η αναδρομική εισφορά (1,1 δισ. ευρώ) προς τον κοινοτικό προϋπολογισμό που προέκυψε από την αύξηση του ΑΕΠ αλλά και τις δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών του προηγούμενου καλοκαιρού οι οποίες έφτασαν το 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Λογιστικές διαφορές

Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε να σχολιάσει την επίπτωση από την ενδεχόμενη λανθασμένη καταγραφή κοινοτικών εισροών ύψους 450 εκ. ευρώ αλλά και των λογιστικών διαφορών στον υπολογισμό του πλεονάσματος των δημοσίων οργανισμών πιο γνωστού ως «άσπρη τρύπα» του προϋπολογισμού. «Οταν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα» είπε κλείνοντας το θέμα.

Στις συζητήσεις αναμένεται να εξεταστεί τόσο η πορεία του ελλείμματος του 2008 αλλά και η αποτελεσματικότητα των φορολογικών μέτρων (έκτακτων και μόνιμου χαρακτήρα) και των διατάξεων για τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Αλμούνια: Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να τηρηθεί

Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. πρέπει να «σεβαστούν» τις δημοσιονομικές αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας παρά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία δεν έχει τελειώσει, τόνισε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.