Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008 13:05

«Λιγότερο οξείες» οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία

Οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι «λιγότερο οξείες» σε σχέση με τις άλλες χώρες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι «λιγότερο οξείες» σε σχέση με τις άλλες χώρες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη σύσκεψη που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιο Προβόπουλο, και τους υποδιοικητές Παναγιώτη Θωμόπουλο και Ελένη Δενδρινού-Λουρή, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε και υπογράμμισε ότι η ΤτΕ λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

«Σταθερή μας επιδίωξη -τόνισε ο πρωθυπουργός- αποτελεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των φορέων της οικονομικής πολιτικής -της κυβέρνησης, της κεντρικής τράπεζας, των άλλων εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος- προκειμένου η ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να εξακολουθήσει να πορεύεται σε κλίμα ασφάλειας, παρά τις αρνητικές διεθνείς συνθήκες.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία έχουν να κάνουν κυρίως με την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η διεθνής οικονομική συγκυρία εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως βεβαρημένη παρά τα μέτρα «σωτηρίας» που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

«Αναπόφευκτα», είπε ο Κ. Καραμανλής, «υπάρχουν επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ και του υψηλότερου πληθωρισμού, που επηρεάζουν τα νοικοκυριά, τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία και σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι λιγότερο οξείες απ' ό,τι σε άλλες χώρες. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά όμως, τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας μας είναι πολύ μικρότερα, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που επιβάρυναν επί δεκαετίες την ελληνική οικονομία, τους Έλληνες φορολογούμενους».

«Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι άλλες εποπτικές αρχές, όπως οφείλουν, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμες να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την περαιτέρω θωράκιση της εθνικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών», σημείωσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας:

«Η πολιτική μας είναι συνεπής με τους κανόνες της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, με την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

«Και βέβαια», τόνισε, «η πολιτική μας έχει ως βασικό της γνώμονα να διασφαλίσει ότι η διεθνής αυτή κρίση θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους».