Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 21:59

Ευρωβουλή: Εγκριση εκθέσεων για τη σταθερότητα στο χρηματοοικονομικό τομέα

Η θέληση των ευρωβουλευτών να προχωρήσει άμεσα η Ευρώπη στην υιοθέτηση νομοθεσίας «για την ενίσχυση της σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα» εκφράσθηκε σήμερα με την έγκριση δύο σχετικών εκθέσεων.

Η θέληση των ευρωβουλευτών να προχωρήσει άμεσα η Ευρώπη στην υιοθέτηση νομοθεσίας «για την ενίσχυση της σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα» εκφράσθηκε σήμερα με την έγκριση δύο σχετικών εκθέσεων.

Πρόκειται για την έκθεση του Δανού εισηγητή σοσιαλιστή Πολ Ράσμουσεν εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων σχετικά με τα «αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου ( hedge funds) και τα κεφάλαια ιδιωτικών συμμετοχών (private equity)», που εγκρίθηκε με 562 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 25 αποχές.

Τη δεύτερη έκθεση με «συστάσεις προς την Επιτροπή σχετικά με τη διαφάνεια των θεσμικών επενδυτών», εισηγήθηκε ο Γερμανός ευρωβουλευτής κ. Κλάους Χέινερ Λέχνε εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και εγκρίθηκε με 513 ψήφους υπέρ, 43 κατά 117 αποχές.

Με αυτές τις εκθέσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ζητά από την Επιτροπή να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο έως το τέλος του 2008 νομοθετική πρόταση «που να καλύπτει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και συμμετέχοντες στην χρηματοπιστωτική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου και των κεφαλαίων ιδιωτικών συμμετοχών».

Με την έκθεσή του, ο Δανός ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός (1993- 2001) τονίζει ότι θα πρέπει να αναληφθεί δράση σε επίπεδο ΕΕ και να εφαρμοσθούν κανονισμοί και αρχές στους εξής επτά τομείς:

- Η ρυθμιστική κάλυψη: Να προωθηθεί η εναρμόνιση της κοινοτικής νομοθεσίας και να επιδιωχθεί η διεθνής ισοδυναμία και συνεργασία.

- Κεφάλαιο: Να είναι υποχρεωτικές οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να λαμβάνονται υπόψη οι αυξημένοι χρονικοί ορίζοντες ρευστοποίησης.

- Δημιουργία και διανομή δανείων: Να εξετασθούν μέτρα για την ευθυγράμμιση των συμφερόντων ανάμεσα στους επενδυτές και τις «μεταβιβάζουσες οντότητες» οι οποίες «πρέπει να διατηρούν μία έκθεση στον κίνδυνο των τιτλοποιημένων προϊόντων τους».

- Λογιστική καταγραφή: Να εξετασθεί μία «εξομαλυντική τεχνική».

- Αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας: Να υιοθετηθούν κώδικες συμπεριφοράς σχετικά με την ευκρίνεια των παραδοχών, τη συνθετότητα των προϊόντων και τις επιχειρηματικές πρακτικές.

- Συναλλαγές σε παράγωγα: Να προωθηθεί η δημοσιότητα και η διαφάνεια των συναλλαγών σε παράγωγα, τόσο στις χρηματιστηριακές όσο και στις άλλες αγορές.

- Μακροχρόνιος ορίζοντας: Τα πακέτα αμοιβών πρέπει να ευθυγραμμίζονται με πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αντανακλώντας τόσο τις ζημιές όσο και τα κέρδη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ