Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008 09:24

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Goldman Sachs ο Μπάφετ

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Goldman Sachs αποφάσισε να εισέλθει ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, μέσω της εταιρείας του Berkshire Hathaway, επενδύοντας ποσό ύψους πέντε δισ. δολαρίων. Ο 78χρονος Μπάφετ έχει συμφωνήσει να δαπανήσει φέτος πάνω από 25 δισ. δολάρια σε εξαγορές.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Goldman Sachs αποφάσισε να εισέλθει ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, μέσω της εταιρείας του Berkshire Hathaway, επενδύοντας ποσό ύψους πέντε δισ. δολαρίων.

Ο 78χρονος Μπάφετ, ο οποίος έχει συμφωνήσει να δαπανήσει φέτος πάνω από 25 δισ. δολάρια σε εξαγορές, έσπευσε να επωφεληθεί της μεγάλης πτώσης – συνολικά 40% – που έχει καταγράψει τον τελευταίο χρόνο η μετοχή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η Goldman Sachs, η Berkshire θα αποκτήσει προνομιούχες μετοχές της εταιρείας, αξίας πέντε δισ. δολαρίων, ενώ θα λάβει και δικαιώματα αγοράς κοινών μετοχών, αξίας πέντε δισ. δολαρίων, εντός των επόμενων πέντε ετών.

Αποκτώντας μερίδιο στην GS, ο Μπάφετ επενδύει σε μια από τις πιο κερδοφόρες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ, μία εβδομάδα μετά τη χρεοκοπία της ανταγωνίστριάς της Lehman Brothers και την πώληση της Merrill Lynch στην Bank of America.

Οι μετοχές της Goldman ενισχύονταν χθες, στις μετασυνεδριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, κατά 7,8% στα 134,75 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει ανακοινώσει εννέα εξαγορές, έναντι 12 στους προηγούμενους 12 μήνες. Στις συμφωνίες συμπεριλαμβάνεται η εξαγορά της Marmon Holdings έναντι 4,5 δισ. δολαρίων καθώς και η προσφορά των 4,7 δισ. δολαρίων που κατατέθηκε αυτόν το μήνα για την Constellation Energy Group.