Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008 11:52

Ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από την πώληση της Ο.Α.

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διερεύνηση της αγοράς, για την πώληση του ομίλου της Ολυμπιακής από τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης, προκειμένου να καταγραφεί το όποιο ενδιαφέρον προκύπτει είτε για το σύνολο του ομίλου είτε για μεμονωμένη εταιρεία.

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διερεύνηση της αγοράς, για την πώληση του ομίλου της Ολυμπιακής από τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης, προκειμένου να καταγραφεί το όποιο ενδιαφέρον προκύπτει είτε για το σύνολο του ομίλου είτε για μεμονωμένη εταιρεία, αφού πρόκειται να προκηρυχτούν τρεις ξεχωριστοί διαγωνισμοί για το πτητικό έργο, την επίγεια εξυπηρέτηση και την τεχνική βάση.

Την ίδια ώρα τα σενάρια για το ενδιαφέρον επενδυτών έχουν «φουντώσει» αν και σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών, σημειώνεται πως ο διαγωνισμός που θα διεξαχθεί θα είναι διεθνής και ανοιχτός, με την εποπτεία μάλιστα της Ε.Ε., οπότε μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτόν όποιοι επιθυμούν.

Τόσο η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways, διά του εδώ εκπροσώπου της, αλλά και ο εφοπλιστικός όμιλος Ρέστη έσπευσαν χθες να δηλώσουν ότι, στην παρούσα φάση, δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, παρότι πληροφορίες έφεραν, τόσο την αραβική εταιρεία όσο και τον Έλληνα εφοπλιστή, να έχουν έντονο ενδιαφέρον για τις εταιρείες του Ομίλου της Ολυμπιακής. Μάλιστα, με σχετική ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταφορών, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για συζητήσεις που είχαν ήδη διεξαχθεί εμπλέκοντας στην υπόθεση και το υπουργείο Εξωτερικών.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές που έκαναν λόγο για συνάντησή της, παρουσία Έλληνα εφοπλιστή, με τον πρέσβη του Κατάρ, για το θέμα της πώλησης της Ολυμπιακής. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η κα Μπακογιάννη «δεν έχει συναντήσει ποτέ τον πρέσβη του Κατάρ, ούτε κατ' ιδίαν ούτε παρουσία οποιουδήποτε εφοπλιστή. Και καμία μυστική ή φανερή συνεννόηση δεν έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών για την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Τα γεγονότα είναι σαφή και αδιαμφισβήτητα».

Από την πλευρά της Qatar Airways, o γενικός διευθυντής της Qatar Airways στην Ελλάδα, Αλέξης Μιχαλόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει επίσημο ενδιαφέρον από την πλευρά της αραβικής εταιρείας για την Ολυμπιακή. Πάντως δεν αποκλείεται να πρόκειται για κίνηση τακτικής και η Qatar Airways, η οποία αυτή την στιγμή έχει σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα να εκδηλώσει τελικώς το ενδιαφέρον της.

Να σημειώσουμε ότι άρνηση για την ύπαρξη ενδιαφέροντος για τη Ολυμπιακή υπήρξε και από την πλευρά του Ομίλου Ρέστη ο οποίος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει: «Η Ολυμπιακή Αεροπορία δεν περιλαμβάνεται στα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα του Ομίλου Ρέστη, συνεπώς, οτιδήποτε άλλο καταγράφεται ανήκει αυστηρά και μόνο στη χώρα της φαντασίας».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Χθες, οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση και καθιστική διαμαρτυρία, αυτή τη φορά έξω από το κτήριο της διοίκησης στα Σπάτα, ενώ νωρίτερα εισήλθαν στην πίστα του αεροδρομίου, κλείνοντας ένα διάδρομο.

Η παρουσία τους προκάλεσε ολιγόλεπτη ανατροπή του πτητικού προγράμματος ορισμένων αεροπορικών εταιρειών, τα αεροσκάφη των οποίων αναγκάστηκαν είτε να απογειωθούν από το δεύτερο διάδρομο του «Ελ. Βενιζέλος», είτε να αλλάξουν πορεία για να προσγειωθούν.

Στην κινητοποίηση των εργαζομένων παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Τσιόκας, ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος στην αρχή αποδοκιμάστηκε από μια ολιγάριθμη ομάδα εργαζομένων, ωστόσο στο τέλος της ομιλίας του καταχειροκροτήθηκε, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος τους εργαζομένους, χαρακτήρισε την Ολυμπιακή «Βατερλό» για την κυβέρνηση και παρομοίωσε τις αερομεταφορές με το Βατοπέδιο.

Φ.Ζ.