Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008 07:37

JPMorgan: 1,9 δισ. δολ. για την WaMu

Συμφωνία για την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων της Washington Mutual Inc., αντί ποσού 1,9 δισ. δολαρίων, έκλεισε η JPMorgan Chase & Co. και ανεδείχθη έτσι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ βάσει καταθέσεων. Μετά την εξαγορά, η τράπεζα θα διαθέτει συνολικά 5.400 γραφεία και περίπου 900 δισ. δολάρια σε καταθέσεις.

Συμφωνία για την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων της Washington Mutual Inc., αντί ποσού 1,9 δισ. δολαρίων, έκλεισε η JPMorgan Chase & Co. και ανεδείχθη έτσι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ βάσει καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου οι πελάτες της WaMu προχώρησαν σε αναλήψεις συνολικού ύψους 16,7 δισ. δολαρίων καθιστώντας την τράπεζα «επισφαλή», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Federal Deposit Insurance Corp., Σίλα Μπέιρ, τα καταστήματα της WaMu θα ανοίξουν σήμερα και οι πελάτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς τους.

Η αμερικανική τράπεζα κατέρρευσε αυτόν το μήνα, καθώς ο δείκτης της πιστοληπτικής της ικανότητας υποχώρησε στα κατώτατα επίπεδα και η μετοχή της κατρακύλησε. Με ζημίες 19 δισ. δολαρίων από τα ενυπόθηκα δάνεια η WaMu έθεσε εαυτώ προς πώληση την εβδομάδα που πέρασε, ενώ απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Κέρι Κίλιτζερ. Αντικαταστάτη του διόρισε τον ¶λαν Φίσμαν.

Οι μετοχές της WaMu, οι οποίες απώλεσαν πέρυσι το 95% της αξίας τους, υποχώρησαν κατά 45 σεντς χθες, στις μετασυνεδριακές συναλλαγές χθες, μετά τη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την FDIC, η JPMorgan δεν θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της WaMu, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτήσεων των μετόχων. Τον περασμένο Μάρτιο, η τράπεζα κατέβαλε 10 δολάρια για κάθε μετοχή της χρηματιστηριακής Bear Stearns, η οποία βρέθηκε ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Με την εξαγορά του δικτύου της WaMu η JPMorgan θα αποκτήσει καταστήματα, μεταξύ άλλων, στην Καλιφόρνια, την Ουάσινγκτον και τη Φλόριντα και θα διαθέτει συνολικά 5.400 γραφεία και περίπου 900 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική τράπεζα. Τα καταστήματα και οι πιστωτικές κάρτες θα έχουν το σήμα της Chase και θα απορροφηθούν έως το 2010, σύμφωνα με την JPMorgan.

Επιπλέον, όπως εκτιμά η τράπεζα, η εξαγορά θα προσθέσει 50 σεντς στα κέρδη ανά μετοχή του 2009.

Οι μετοχές της JPMorgan σημείωσαν άνοδο 7,3%, φθάνοντας στα 43,46 δολάρια στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, πριν από την ανακοίνωση της εξαγοράς της WaMu. Φέτος οι μετοχές της σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.