Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008 13:23

Μακρά περίοδο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» ο Τζόζεφ Στίγκλιτς

Μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ αναμένει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Stampa. Με μια τέτοια οικονομική κατάσταση, ο Στίγκλιτς εκτιμά ότι περιορίζονται οι αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ αναμένει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Stampa.

«Θα δούμε στις αγορές τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί σε ελεύθερη πτώση, περισσότερο από όσο μπορούμε να φαντασθούμε. Θα έχουμε και άλλες θεαματικές πτωχεύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η αμερικανική οικονομία κατευθύνεται προς μακρά ύφεση», προειδοποιεί ο Στίγκλιτς.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο νομπελίστας οικονομολόγος, «βρισκόμαστε στο μέσον της χειρότερης των κρίσεων του αιώνα και πριν να δούμε τον πάτο, δεν μπορούμε να ξανανεβούμε».

Με μια τέτοια οικονομική κατάσταση, ο Στίγκλιτς εκτιμά ότι περιορίζονται και οι αμφιβολίες όσον αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου. «Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Μπάρακ Ομπάμα. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι Αμερικανοί να υποστηρίξουν για τον Λευκό Οίκο το κόμμα του απερχόμενου προέδρου», προβλέπει ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον και πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.