Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008 15:50

ΙΟΒΕ: Περιορισμένες οι επιπτώσεις της κρίσης

Η ελληνική οικονομία δεν πλήττεται σε σημαντικό βαθμό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, εκτιμά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE).

Η ελληνική οικονομία δεν πλήττεται σε σημαντικό βαθμό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Αυτό εκτιμά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), στο πλαίσιο ανάλυσης για την ελληνική οικονομία επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν απειλείται άμεσα σε μεγάλη έκταση από παρόμοιες εξελίξεις, καθώς οι κλυδωνισμοί που δέχονται οι ξένες αγορές, στην Ελλάδα ήταν περιορισμένοι.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η αποφυγή από την πλευρά των περισσότερων ελληνικών τραπεζών εκτεταμένης τοποθέτησης σε επισφαλή τραπεζικά προϊόντα λειτούργησε προστατευτικά για τις ίδιες αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, οι επιπτώσεις της κρίσης περιορίζονται από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παραμένει εσωστρεφής, με την έννοια ότι το εξωτερικό της εμπόριο αποτελεί ένα σχετικώς χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ. Όμως, υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών αναταράξεων, αν υπάρξει ύφεση στις γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί σημαντικές οικονομικές σχέσεις.

Το ΙΟΒΕ τονίζει ότι η σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, οι υστερήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, η πολυνομία και η πολυπλοκότητα των νόμων, η εσωστρέφεια. Η παρούσα κρίση επιτάσσει την στροφή της οικονομικής πολιτικής στην αποφασιστική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος θωράκισης της ελληνικής οικονομίας έναντι των διαταραχών στη διεθνή σκηνή.

Εδώ εντοπίζονται και οι αδυναμίες της οικονομικής πολιτικής: στην αντίφαση ανάμεσα στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και στις επιλογές που σε μεγάλο βαθμό επιβάλλονται απλώς από την συγκυρία. Έτσι, τα μέτρα που λαμβάνονται, αν κριθούν μεμονωμένα θα μπορούσαν να θεωρηθούν αναγκαία ή αναπόφευκτα, δεν εντάσσονται όμως σε μια γενικότερη αντίληψη που προωθεί συντονισμένα μια νέα προοπτική ανάπτυξης, σημειώνει χαρακτηριστικά το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2008 θα είναι αρκετά υψηλός (3,5%) για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, χαμηλότερος ωστόσο από τον προηγούμενο χρόνο. Σημειώνεται ότι η πλέον πρόσφατη (Σεπτέμβριος) πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2008 είναι 1,3%. Οι πρώτες εξάλλου προβλέψεις για το 2009 -που θα αναθεωρηθούν πιθανώς προς τα κάτω- τοποθετούν τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στην Ελλάδα στο ίδιο περίπου επίπεδο, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται περαιτέρω επιβράδυνση.

Η δυναμική της εγχώριας ζήτησης, παρότι εξασθενημένη, θα αποτελέσει και φέτος το βασικό μέσο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έως το τέλος του έτους ενδεχομένως να τονώσει την κατανάλωση, αναπληρώνοντας μέρος της περιορισμένης ανόδου της το α΄ εξάμηνο το 2008.