Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008 16:01

Ιρλανδία: Απόφαση για εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων για δύο χρόνια

Μέτρα για την διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας αναλαμβάνει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, που αποφάσισε να εγγυηθεί όλες τις τραπεζικές καταθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια.

Μέτρα για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας αναλαμβάνει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, που αποφάσισε να εγγυηθεί όλες τις τραπεζικές καταθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η εγγύηση ξεκινά αμέσως, έχει χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο του έτους 2010 και αφορά τις τράπεζες Allied Irish Bank, Bank of Ireland, Anglo Irish Bank, Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society και Educational Building Society.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «η εγγύηση προσφέρεται με χρέωση στα ιδρύματα που ενδιαφέρονται και θα υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις έτσι ώστε να προστατευθεί το συμφέρον των φορολογουμένων».

Στις 20 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα μετά από την αίτηση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers να ενταχθεί στις ρυθμίσεις για την προστασία από την χρεοκοπία, η ιρλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι αυξάνει το όριο της κρατικής εγγύησης που μέχρι τότε αφορούσε καταθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία η οποία έχει θιγεί τόσο από την παγκόσμια πιστωτική κρίση όσο και από την καθοδική πορεία των αξιών της ακίνητης ιδιοκτησίας στο εσωτερικό, είναι η πρώτη οικονομία της ζώνης του Ευρώ που έχει ήδη πέσει σε ύφεση ενώ χθες μερικές μετοχές ιρλανδικών τραπεζών έχασαν περίπου το μισό της αξίας τους.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ