Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 15:17

ΕΕΤΤ: 720 εκατ. ευρώ τα έσοδα της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς

Στα 720 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς για το έτος 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Στα 720 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς για το έτος 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Από τα ανωτέρω έσοδα, ποσοστό 39% αφορά την αγορά ταχυμεταφορών, ποσοστό 60% προέρχεται από την Καθολική Υπηρεσία που παρέχει ο ΕΛΤΑ και 1% από τις εταιρείες υπό καθεστώς ειδικής άδειας.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης των εξελίξεων στην ταχυδρομική αγορά από τον Αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ για τον τομέα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών κ. Μιχάλη Σακκά.

Μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάσθηκαν στην εν λόγω ενημερωτική συνάντηση ήταν οι κανόνες τους οποίους οριοθετεί η Οδηγία 2008/6/ΕΚ, με την οποία η έναρξη ισχύος του πλήρους ανοίγματος του τομέα ταχυδρομικών υπηρεσιών για την Ελλάδα ορίσθηκε την 1-1-2013.

Επίσης, όπως τονίσθηκε, η ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο του ρυθμιστικού της ρόλου, θεσμοθετεί νέους κανονισμούς και υποβάλλει προτάσεις νόμων προς το ΥΜΕ, προς την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, της απλοποίησης των διαδικασιών λειτουργίας της αγοράς, της αύξησης του ορίου βάρους των ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφοράς, του καθορισμού των υπηρεσιών για τις οποίες απαιτείται Γενική ¶δεια και της θέσπισης «όρων και προϋποθέσεων για την προστασία των χρηστών».

«Η σημασία του ταχυδρομικού κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας επιβεβαιώνεται από τη συνεχή ανοδική του πορεία σε επίπεδο όγκου διακινούμενων αντικειμένων και εσόδων», αναφέρει η ΕΕΤΤ σε σχετική ανακοίνωση.

«Στο πλαίσιο αυτό και υπό το πρίσμα της επερχόμενης πλήρους απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη θεσμοθέτησης και εφαρμογής ενός νέου, αποτελεσματικού κανονιστικού πλαισίου καθώς επίσης και η εντατικοποίηση των ελεγκτικών και εποπτικών δράσεων της ΕΕΤΤ, με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή όσον αφορά στην ποιότητα, στις τιμές και στην καινοτομία των παρεχόμενων υπηρεσιών», καταλήγει.