Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 18:23

Συμβατή με τον κοινοτικό κανονισμό η απόκτηση του ΟΤΕ από την DT

Συμβατή προς τον κοινοτικό κανονισμό για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απόκτηση του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom.

Συμβατή προς τον κοινοτικό κανονισμό για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απόκτηση του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom. Σύμφωνα με την απόφασή της, «η συγκεκριμένη πράξη δεν έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική παρακώλυση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή σε σημαντικό τμήμα αυτού».

Στη ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνεται ακόμη ότι η Επιτροπή, διαπιστώνοντας πως τα δίκτυα της DTAG και του OTE είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά μεταξύ τους, κατέληξε ότι οι περιορισμένες οριζόντιου τύπου αλληλοεπικαλύψεις στις αγορές λιανικής σταθερής τηλεφωνίας και χονδρικής μίσθωσης γραμμών στη Ρουμανία δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προβλήματα στην άσκηση ανταγωνισμού.

Παράλληλα, η Επιτροπή εξέτασε τις δυνητικές επιπτώσεις των κάθετων σχέσεων που δημιουργούνται σε ορισμένες αγορές χονδρικής διεθνούς περιαγωγής και χονδρικού τερματισμού κλήσεων σε σταθερά και κινητά δίκτυα. Στις αγορές διεθνούς περιαγωγής, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι ξένοι φορείς κινητών επικοινωνιών θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες περιαγωγής εναλλακτικών ανεξάρτητων φορέων παροχής υπηρεσιών σε όλες τις χώρες στις οποίες ο ΟΤΕ παρέχει επί του παρόντος χονδρική διεθνή περιαγωγή.

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της πράξης στην αγορά παγκόσμιων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (ΠΤΥ) και στις αγορές παροχής των στοιχείων που είναι απαραίτητα για την παροχή ΠΤΥ, ιδίως όσον αφορά τη νοτιοανατολική Ευρώπη και έκρινε πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα όσον αφορά την άσκηση ανταγωνισμού στις αγορές αυτές. Συγκεκριμένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανταγωνιστικοί φορείς παροχής ΠΤΥ δεν πρόκειται να έχουν κανένα πρόβλημα πρόσβασης στα απαραίτητα για αυτούς στοιχεία εξαιτίας της προτεινόμενης πράξης.

Σημειώνεται πως οι ΠΤΥ είναι ενισχυμένες υπηρεσίες σύνδεσης για πελάτες που αναπτύσσουν δραστηριότητες σε δύο ή περισσότερες χώρες και παρέχουν στους πελάτες αυτούς δέσμες εικονικών ιδιωτικών δικτύων για φωνή και δεδομένα, καθώς και προηγμένου τύπου λειτουργίες. Τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την παροχή των υπηρεσιών αυτών είναι οι τοπικοί βρόχοι και οι μισθωμένες γραμμές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ