Εξαιρετικά κρίσιμη για ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, θεωρείται η αυριανή συνάντηση στο Παρίσι σε επίπεδο κορυφής, των τεσσάρων μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν πλέον ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κοινοτική απάντηση που θα στέλνει πολλαπλά μηνύματα, στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την αγορά.
Εξαιρετικά κρίσιμη για ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, θεωρείται η σημερινή συνάντηση στο Παρίσι σε επίπεδο κορυφής, των τεσσάρων μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν πλέον ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κοινοτική απάντηση που θα στέλνει πολλαπλά μηνύματα, στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την αγορά.
Η σπουδαιότητα της συνάντησης φαίνεται και από τους συμμετέχοντες, δεδομένου ότι πέραν της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας, θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ως εκπρόσωπος των χωρών-μελών που δεν θα παρευρίσκονται, και οι πρόεδροι της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Οι συζητήσεις
Τα δύο ζητήματα που θα κυριαρχήσουν των συζητήσεων είναι η προστασία της αποταμίευσης των νοικοκυριών από ενδεχόμενη χρεοκοπία χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και η εκπόνηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης των τραπεζών, στα πρότυπα του αμερικανικού μοντέλου.
Σχετικά με τις καταθέσεις, η κοινοτική νομοθεσία προστατεύει σήμερα τις πρώτες 20.000 του καταθέτη. Μόνο η Γερμανία εγγυάται το 100%, άλλες χώρες έχουν προβλέψει μεγαλύτερα ποσά από το κοινοτικό όριο, ενώ στις αρχές της εβδομάδας, Βέλγοι, Γάλλοι και Ιρλανδοί εγγυήθηκαν το σύνολο των καταθέσεων.
Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία προτείνουν τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης του συνόλου των καταθέσεων σε όλα τα κράτη-μέλη. Μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και στη αυριανή συνάντηση.
Σχέδιο διάσωσης
Αντίθετα, σημαντικές διαφωνίες φαίνεται ότι προκαλεί η πρόταση των Γάλλων, που υποστηρίζεται από πολλές χώρες για την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών συνολικού ύψους 300 δισ. ευρώ.
Οι αντιρρήσεις προέρχονται από τη Γερμανία, όπου η καγκελάριος, κα Ανγκελα Μέρκελ δεν θέλει, ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές, να στείλει το μήνυμα ότι παίρνει χρήματα από το Γερμανό φορολογούμενο για να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά κορυφαίοι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων και Γερμανοί, θεωρούν απολύτως αναγκαία την εφαρμογής του μέτρου.
Αποζημιώσεις Μάνατζερ
Στο Παρίσι θα συζητηθεί και το θέμα των αποζημιώσεων μάνατζερ κορυφαίων επιχειρήσεων που απομακρύνονται από τη θέση τους. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περιπτώσεις των ομίλων FORTIS και DEXIA, όπου οι απομακρυθέντες διευθύνοντες σύμβουλοι διεκδικούν βάσει συμβολαίου αποζημιώσεις 5 και 3,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Από την κοινή γνώμη εκλήφθηκε ως πρόκληση να καταβάλλονται τεράστιες αποζημιώσεις σε μάνατζερ που οδήγησαν σε κατάρρευση τις επιχειρήσεις τους. Στόχος της γαλλικής προεδρίας και της Κομισιόν ο δραστικός περιορισμός αυτών των ποσών.
Λογιστικά πρότυπα
Μια άλλη πρόταση που θα συζητηθεί είναι η χαλάρωση των λογιστικών προτύπων για τις τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται σήμερα να αναπροσαρμόζουν το ενεργητικό τους με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, κάτι που σε περιόδους κρίσεων τους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Ηδη οι Αμερικανοί προχώρησαν προ ημερών στη χαλάρωση αυτού του μέτρου.
Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ