Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 08:46

Σαγκάη: Στο limit-down χαλκός, ψευδάργυρος και αλουμίνιο

ΠΤΩΤΙΚΑ - στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο στη Σαγκάη – κινήθηκαν χαλκός, ψευδάργυρος και αλουμίνιο, μετά την πτώση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως την εβδομάδα που πέρασε, όταν οι αγορές στην Κίνα ήταν κλειστές λόγω εορτών.

ΠΤΩΤΙΚΑ - στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο στη Σαγκάη – κινήθηκαν χαλκός, ψευδάργυρος και αλουμίνιο, μετά την πτώση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως την εβδομάδα που πέρασε, όταν οι αγορές στην Κίνα ήταν κλειστές λόγω εορτών.

Στο London Metal Exchange (LME) ο χαλκός υποχώρησε 11% την εβδομάδα π9υ πέρας και τα συμβόλαιά του στη Ν. Υόρκη σημείωσαν απώλειες 13% εν μέσω ανησυχιών ότι το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ ύψους 700 δισ. δολ., δεν θα καταφέρει να απομακρύνει τον κίνδυνο της ύφεσης, οδηγώντας χαμηλότερα την παγκόσμια ζήτηση.

Ο χαλκός για παράδοση Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχώρησε 2.140 γιουάν, ποσοστό 4% από το προηγούμενο κλείσιμό του στα 51.210 γιουάν (7.481 δολ.) ο μετρικός τόνος την ώρα έναρξης της διαπραγμάτευσής του (9 π.μ.) στο Χρηματιστήριο.

Ο ψευδάργυρος για παράδοση Δεκεμβρίου και το αλουμίνιο κινήθηκαν επίσης πτωτικά στη Σαγκάη κατά 4%, φθάνοντας στα 13.670 γιουάν και 14.905 γιουάν ο τόνος αντιστοίχως.

Τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα πλέον των 50 ετών την εβδομάδα που πέρασε εν μέσω των οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι προσλήψεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν τα μέγιστα σε πέντε χρόνια και η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 16 χρόνια τον περασμένο μήνα, ενώ η Γαλλία εισήλθε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά σε 15 χρόνια.

Οι πρώτες ύλες κινήθηκαν επίσης πτωτικά καθώς το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 13 μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς η κρίση ανάγκασε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να υποσχεθούν τη στήριξη των προβληματικών τραπεζών και να αυξήσουν την ασφάλεια για τους καταθέτες.

Τα αποθέματα στις αποθήκες που ελέγχει το LME μειώθηκαν 0,3% φθάνοντας στις 3 Οκτωβρίου στους 198.500 τόνους και στη Σαγκάη μειώθηκαν 5,5% στους 16.130 τόνους πριν από τις γιορτές στην Κίνα.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME υποχώρησε έως 3,8% φθάνοντας στα 5.780 δολ. ο τόνος και τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του βιομηχανικού μετάλλου στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) σημείωσαν απώλειες 3,5% φθάνοντας στα 2,596 δολ. η λίμπρα στις 10:11 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME το αλουμίνιο υποχώρησε 1,3% φθάνοντας στα 2.308 δολ. ο τόνος, ο ψευδάργυρος σημείωσε απώλειες 0,3% φθάνοντας στα 1.590 δολ., ο μόλυβδος κατά 2,3% στα 1.680 δολ. ο τόνος και το νικέλιο υποχώρησε κατά 0,3% φθάνοντας στα 15.105 δολ. ο μετρικός τόνος.