Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 17:12

ΣΕΒ: Πολύ φιλόδοξο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Το κατατεθέν Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2009 είναι πολύ φιλόδοξο, ενώ μαίνεται μία χωρίς προηγούμενο παγκόσμια οικονομική κρίση, η πορεία και τα αποτελέσματα της οποίας είναι ακόμη άδηλα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.

Το κατατεθέν Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2009 είναι πολύ φιλόδοξο, ενώ μαίνεται μία χωρίς προηγούμενο παγκόσμια οικονομική κρίση, η πορεία και τα αποτελέσματα της οποίας είναι ακόμη άδηλα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ:

«Η μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται με αύξηση της φορολογίας και μείωση των δημοσίων επενδύσεων, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που απαιτεί η διεθνής κρίση.

Τα επιμέρους ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και κρίσιμα. Ίσως και αναπάντητα. Ειδικότερα, ο ΣΕΒ επισημαίνει τα ακόλουθα:

Πώς είναι δυνατόν να διατηρηθεί υψηλός ρυθμός ανάπτυξης του 3% όταν η ζήτηση από το εξωτερικό μειώνεται, η πιστωτική επέκταση στο εσωτερικό περιορίζεται και η φορολογία αυξάνεται;

Η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων (κατά 11,5%) σε αναλογία με την αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος (6,3%) είναι εξαιρετικά υψηλή. Κάθε παρόμοια πρόβλεψη στο παρελθόν αποδείχθηκε ατυχής.

Στην πλευρά των πρωτογενών δαπανών ο ρυθμός ανόδου παραμένει υψηλός 8,1%, ενώ οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους είναι μάλλον υποεκτιμημένες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δαπάνες για το ΠΔΕ μειώνονται κατά 1 δις, δηλαδή εν μέσω σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας προγραμματίζεται μία εξαιρετικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική την πλέον ακατάλληλη περίοδο.

Είναι απόλυτα βέβαιο, ότι η κρίση θα θίξει πρωταρχικά τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.

Δεν μπορούμε να εμμένουμε σε ένα καταναλωτικό πρότυπο που έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του αφαιρώντας παραγωγικούς πόρους από την αγορά».