Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 17:45

«Χρησμός» τραπεζών για δημιουργία νέων NPEs 2,5 δισ. ευρώ

Σταθερά μέχρι νεωτέρας βλέπουν οι εγχώριες τράπεζες να μένουν τα επιτόκια καταθέσεων, παρά τη νέα αύξηση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

 

Σταθερά μέχρι νεωτέρας βλέπουν οι εγχώριες τράπεζες να μένουν τα επιτόκια καταθέσεων, παρά τη νέα αύξηση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στην αποτίμισή τους οι τράπεζες μιλούν για 2,5 δισ. ευρώ προβλέψεις για NPEs που θα συμπεριλάβουν στα business plans τους στη σκιά ενός δυσμενούς σεναρίου.

Σήμερα, Δευτέρα, οι συστημικές τράπεζες καταθέτουν στον Single Supervisory Mechanism (SSM), στον επόπτη τους δηλαδή, νέα business plans για την περίοδο 2022-2023, τα οποία θα απηχούν τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό άλλωστε ζητήθηκε από όλες τις τράπεζες της Ευρώπης να καταγράψουν εκ νέου σε «λευκό χαρτί» τα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Βασικά και δυσμενή σενάρια θα ενσωματώσουν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την οικονομία, αλλά και την πορεία των εργασιών των πιστωτικών ιδρυμάτων, που έχουν αρχίσει να εισέρχονται δυναμικά πλέον ως κλάδος στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Η εκτίμηση είναι πως τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών -αντίστοιχα με τις ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν και όλες οι ευρωπαϊκέςθα αποτελέσουν και τη βάση πάνω στην οποία Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority EBA) και ΕΚΤ θα δουλέψουν τα σενάρια για τα stress tests των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα διενεργηθούν την επόμενη χρονιά.

Τα νέα δεδομένα

Οι τράπεζες ανέμεναν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια πριν ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους και τα αποστείλουν στον SSM.

Όπως έγινε σαφές, η ΕΚΤ δεν αφήνει περιθώριο στις τράπεζες να κερδίσουν από τη ρευστότητα των TLTROs, η οποία για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα διαμορφώνεται σε 12-14 δισ. ευρώ ανά τράπεζα. Καθώς λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να επωφεληθούν περαιτέρω από τη ρευστότητα αυτήν, εκτιμάται πως θα προχωρήσουν σε μια αποπληρωμή των τίτλων αυτών στην ΕΚΤ τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για πολλές αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Το καταθετικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5% μετά τη νέα αύξηση που αποφάσισε η ΕΚΤ.

Η στάση των τραπεζών

Η κάθε αύξηση επιτοκίων επιβαρύνει αμέσως το Euribor. Σε ό,τι αφορά τα καταθετικά επιτόκια, οι τράπεζες δεν αναμένεται να προχωρήσουν ούτε τώρα σε αύξησή τους, σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους που θα ανακύψει τόσο από τις αποδόσεις των καταθέσεων όσο και από τις προβλέψεις για νέα κόκκινα δάνεια.

Έτσι, αρκετές από αυτές -οι περισσότερεςσχεδιάζουν κάποια καταθετικά προϊόντα στα οποία θα ανεβάσουν μερικώς τις αποδόσεις και η εκτίμηση είναι πως ουσιαστική άνοδο των επιτοκίων θα δούμε κατά τον Δεκέμβριο.

Πιστωτική επέκταση

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα ενισχύσουν την πιστωτική επέκταση, κάτι που άλλωστε μπορούν να το πράξουν, καθώς οι δανειοδοτήσεις κινούνται πέριξ των επιδοτήσεων που είναι πολλές (RRF, ΕΣΠΑ, δάνεια με εγγυήσεις κ.λπ.) σε εταιρείες που μπορούν να πραγματοποιήσουν ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε ιδιώτες και ιδιαίτερα τα στεγαστικά, αυτά θα μείνουν πίσω σε απόλυτα μεγέθη, αφού ούτως ή άλλως είναι μεγάλες οι αποπληρωμές, καθώς τώρα λήγουν δάνεια του 2006-2007.

Οι τράπεζες ωστόσο δεν ανησυχούν πως τα NPEs θα ξεφύγουν, καθώς η χώρα δέχεται τα θετικά του τουρισμού, αλλά και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί έχουν περάσει από πολλαπλούς ελέγχους και δύσκολα θα «χτυπήσουν».

Ωστόσο, σε ένα δυσμενές σενάριο οι τράπεζες μιλούν για διπλασιασμό νέων NPEs, χωρίς να μπορέσουν να αναφερθούν ακόμη σε απόλυτα μεγέθη, καθώς αυτά δεν έχουν διαμορφωθεί. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα νέων κόκκινων δανείων.

Σε κάθε περίπτωση, βλέπουν άνοδο των προβλέψεων περί τις 150 μονάδες βάσης επί του χαρτοφυλακίου των δανείων.

Το τραπεζικό σύστημα, λένε, θα διαμορφώσει προβλέψεις που δεν θα ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.